Záběry z bojů: Ukrajinci drtí ruské obrněnce. Z pole u Vuhledaru se stalo velké šrotiště

Pole u ukrajinského Vuhledaru jsou plná ruského šrotu. Obrovské ruské ztráty u tohoto doněckého města jsou způsobeny mimo jiné tím, že se okupanti na Donbase snaží postoupit za každou cenu. V otevřených polích však obrněnce útočníků často drtí nastražené miny či samotní Ukrajinci pomocí dělostřelectva a protitankových střel. Po sociálních sítích kolují nová videa, která drsný boj na východě Ukrajiny zobrazují. Okolnosti takových záběrů je v době válečného konfliktu složité nezávisle ověřit.

„Ukrajinské síly zničily další ruské bojové vozidlo pěchoty BMP-2. Obrněnec zřejmě nejdřív najel na protitankovou minu, poté ho Ukrajinci dorazili zásahem z protitankového raketometu,“ konstatovala analytická stránka Ukraine Weapons Tracker.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dobývání Kyjeva, mariupolský vzdor i krvavý Bachmut aneb Momenty, které změnily chod války

Záběry ze zmíněného úderu, k němuž došlo na dnes již nechvalně známém průjezdu vesnicí Mykilske u doněckého Vuhledaru, sdílel i ukrajinský generální štáb. Rusové v tomto regionu trpí obrovskými ztrátami, a to v případě vojáků i těžké techniky.

Tenhle fakt lze poznat i na nejnovějších záběrech, na nichž ruský obrněnec projížděl vybombardovanou cestou, přičemž se vyhýbal několika ocelovým vrakům. Netrvalo dlouho a i tento vůz inkasoval zásah. Posádka ruského BMP-2 se však nechtěla vzdát a v jízdě pokračovala. Následovaly však další dva výbuchy, což vedlo k fatálnímu poškození obrněnce.

Hnojiva a spálený šrot

„Ofenziva okupantů v Doněcké oblasti pokračuje podle stejného sebevražedného plánu,“ komentovalo ruské snahy u Vuhledaru ukrajinské ministerstvo obrany. K tomu tento resort sdílel další velmi podobné video, které pořídila ukrajinská 53. mechanizovaná brigáda.

Rusové směrem k Vuhledaru vysílají obrovský počet kusů těžké techniky. Ruské obrněnce však v otevřeném poli, které je navíc z velké časti zaminované, masakruje ukrajinská armáda pomocí dělostřelectva i protitankových střel.

„Do ukrajinské černozemě přidáváme hnojiva. Staráme se i o průmysl, protože spálený šrot půjde později k domácím hutníkům k přetavení,“ uvedla s nadsázkou 53. brigáda.

V uplynulých třech týdnech se u Vuhledaru odehrála dosud největší tanková bitva od vypuknutí ruské invaze. Lze tak soudit ze zveřejněných záběrů. Stejného názoru je i list The New York Times, který své tvrzení uvedl na základě vypovědí představitelů ukrajinské armády. Ti vyčíslili ruské ztráty v tomto vojenském střetnutí na 130 obrněných vozidel. Své ztráty Kyjev nezveřejnil.

Tagy:
válka pole Ukrajina raketomet mina Rusko Donbas obrněné vozidlo těžká technika šrot Doněcká oblast miny BMP-2 Vuhledar