Záběry z bojů. Ukrajinský voják natočil, jak vypadá surová zákopová přestřelka

Ukrajinští vojáci

Intenzivní záběry z bojů

Ukrajinská 3. útočná brigáda ohlásila územní zisky na východní frontě. Tentokrát se jí podařilo obsadit ruskou zákopovou síť v blízkosti doněckého Bachmutu. Jejímu postupu předcházela ostrá přestřelka s ruskými okupanty. Bližší okolnosti zveřejněných záběrů je v době válečného konfliktu složité nezávisle ověřit.

„Střílíme na okupanty. Vstupujeme do nepřátelských pozic a obsazujeme nepřátelské zákopy pro další boj. Nepřítel palbu opětuje, takže je třeba rychle reagovat. Podívejte se na video, které pořídil pomocí GoPro voják z 2. roty 2. útočného praporu. Ukazuje veškeré napětí jedné z posledních bitev,“ uvedla ve svém prohlášení na Telegramu ukrajinská 3. útočná brigáda.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Krvavé běsnění Rusů v číslech: Stovky zabitých dětí, škody za biliony a města v troskách

Záběry sdílel na svém twitterovém účtu také Dmitri – uživatel estonského původu, který se během invaze věnuje překladům ukrajinských či ruských videí do angličtiny. „Fragment intenzivních záběrů ze zákopových bojů 2. praporu 3. útočné brigády. Ukrajinci zaujímají nepřátelské pozice, zatímco nepřítel vzdoruje,“ popsal. Video navíc doplnil o anglické titulky.

Na téměř tříminutovém sestřihu je vidět vpád ukrajinských vojáků do zákopové sítě okupantů. Poté co Ukrajinci část komplexu vyčistili, se zničehonic ocitli pod ruskou palbou. „Střílejí z toho pásu stromů,“ ukazoval jeden z vojáků, zatímco ukrajinský obránce, který záběry pořídil, palbu opětoval. Další voják později začal do pásu stromů střílet z kulometu.

Nekritičtější chvíle přišla v momentě, kdy v zákopu cosi vybouchlo. „K*rva. Myslím, že jsem zraněný,“ zakřičel jeden z Ukrajinců. „Bratři ve zbrani“ jej zatáhli do zákopového úkrytu. „Je to v pohodě, šrapnel. Trefil mě, ale je to jen škrábnutí,“ konstatoval muž, zatímco si sám zašíval ránu na paži. „To se zahojí ještě dřív, než budeš mít svatbu,“ dodala s nadsázkou osoba z rádiové komunikace.

Postup o 130 kilometrů čtverečních

Ukrajinci nakonec během ostré přestřelky získali převahu. „(Rusové) utíkají,“ zvolal obránce zákopu, načež Ukrajinci po prchajících okupantech začali znovu pálit. „Střílejte. Tři Rusové běží zpátky k pásu stromů,“ vyzýval voják, který zrovna nabíjel svou útočnou pušku. „Kam běžíte, vy k*rvy? Plazte se, vy k*ndy,“ křičel jiný ukrajinský obránce.

Ukrajinská 3. útočná brigáda nyní operuje u Bachmutu. Ukrajinci v okolí tohoto doněckého města zaznamenali za poslední dobu významnější územní zisky. Pomoci jim mohla i „dočasná“ víkendová vzpoura žoldnéřů z Vagnerovy skupiny proti vedení ruské armády. Vojska vedená Jevgenijem Prigožinem během soboty vnikla do ruského Rostova na Donu i do Voroněže. Kvůli postupu vagnerovců směrem na Moskvu museli Rusové přeskupit mnoho jednotek z Ukrajiny. Vzpoura působila v Rusku během víkendu značný chaos.

Ukrajinské síly od začátku červnové protiofenzivy osvobodily území o zhruba 130 čtverečních kilometrech. V pondělí o tom informovala náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová.

Tagy: