Sebevražedný dron udeřil na kolos přirovnávaný k jaderné zbrani. Ukrajinci zveřejnili záběry

Služba bezpečnosti Ukrajiny (SBU) oznámila zničení dalšího ruského raketometu TOS-1 – obávaného termobarického kolosu na podvozku tanku, jehož sílu lze přirovnat k menším jaderným zbraním. O demolici se měl postarat ukrajinský sebevražedný dron, který podle zveřejněných záběrů skutečně naletěl přímo do mohutného ruského raketometu. Jestli však úder vedl k poškození, nebo dokonce k úplnému zničení TOS-1, zatím nelze nezávisle ověřit.

„Dron FPV speciální skupiny ‚Alpha‘ SBU zasáhl ruský termobarický raketomet TOS-1A. Rozsah poškození je však nejasný,“ zmínila analytická stránka Ukraine Weapons Tracker, která se dlouhodobě věnuje především bojům na východní frontě.

SBU nicméně hovoří o tom, že byl zmíněný úder úspěšný. „Speciální jednotky SBU zničily ruský TOS-1 pomocí dronu FPV přímo v okamžiku jeho salvy. ‚Druhá nejsilnější armáda na světě‘ zůstala bez dalšího signálu,“ stojí v prohlášení ukrajinské kontrarozvědky. Podobně se vyjádřil i ukrajinský generální štáb.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bachmut jako nástroj vyčerpání a čekání na západní zbraně. Kdy nastane ukrajinský protiútok?

Obrněnec TOS-1 je 30hlavňový či 24hlavňový raketový systém sovětské výroby, který je namontovaný na podvozku ruského tanku T-72. Používá termobarické střely, přezdívané jako vakuované bomby. Podle expertů jde o vůbec nejsilnější nejaderný vojenský prostředek.

„TOS-1 odpaluje náboje s termobarickou hlavicí. Ty vypouštějí oblak aerosolu, který je následně odpálen. Mají obrovskou ničivou sílu. Jejich účinek se dá srovnávat s malými jadernými zbraněmi,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS vojenský analytik Lukáš Visingr.

O nasazení obávané ruské zbraně na Ukrajině se ve veřejném prostoru mluvilo již během prvních dnů invaze. Rovněž se objevily zprávy, že se Ukrajincům během jara minulého roku povedlo ukořistit hned několik kusů TOS-1, a to během neúspěšného ruského útoku na Kyjev. V dubnu pak Ukrajinci děsivě vypadající raketomet nasadili v bitvě u charkovského Izjumu.

Během letošního února se na sociálních sítích objevilo několik záběrů, které ukazovaly, jak TOS-1 pomocí termobarických střel drtí ukrajinské vesnice u Vuhledaru. Jeho následné zničení v den svatého Valentýna bylo jedním z mnoha ukrajinských úspěchů v této oblasti za poslední týdny.

Tagy:
válka zbraň dron Ukrajina raketomet bezpilotní letoun drony Rusko Kyjev těžká technika Den svatého Valentýna jaderná zbraň Lukáš Visingr TOS-1 SBU Izjum T-72 sebevražedné drony