Záběry ze surové přestřelky v lese. Ukrajinci se přímo střetli s ruskými okupanty

V Luhanské oblasti nadále zuří tvrdé boje. K ostrým střetům mezi ukrajinskou a ruskou armádou dochází například u města Kreminna. Do bojů se zapojují i Ukrajinské speciální operační síly (SOF), které zveřejnily další video z bojů, tentokrát ze surové přestřelky v lese. Záběry, jejichž pravost ani okolnosti vzniku není možné nezávisle ověřit, se šíří po sociálních sítích.

„Během průzkumné hlídky v Luhanské oblasti se naše skupina SOF přiblížila k ruským jednotkám,“ uvedly ukrajinské speciální jednotky ke zveřejněnému videu.

Záběry pořídil jeden z členů speciálních jednotek. Na videu je vidět surová přestřelka mezi ukrajinskými a ruskými vojáky v zasněžené lesní oblasti. Ukrajinci na ruské pozice stříleli pomocí pěchotních i dělostřeleckých zbraní. Záběry kromě jiného ukazují přesun ukrajinských vojáků, krycí palbu i několik výbuchů dělostřelecké munice.

Z dostupných zdrojů není zcela jasné, jak střet u luhanské Kreminny dopadl. Více ke zveřejněnému videu doplnil generální štáb ukrajinských ozbrojených sil: „Během speciálního průzkumu v oblasti města Kreminna narazili členové SOF na skupinu nepřátelských sil. Naši vojáci se okamžitě rozhodli pro boj. Způsobili okupantům ztráty a díky minometům také požární škody.“

Za poslední dny jde už o několikátou přestřelku, kterou ukrajinské speciální jednotky v Luhanské oblasti podstoupily. SOF během ruské invaze patří mezi velmi obávané složky ukrajinské armády. Například na konci listopadu provedly úspěšný útok na ruské okupanty pomocí bomb, které na nepřítele svrhly z bezpilotních letounů.

Kreminna leží severně od měst Severodoněck a Lysyčansk. O toto souměstí okupanti sváděli s Ukrajinci velmi tvrdé boje během léta, a to v rámci masivní ruské ofenzivy na Donbasu.

Severodoněck nakonec Rusové za cenu velkých ztrát dobyli 23. června. Lysyčansk pak Ukrajinci definitivně opustili 2. července, čímž ruská armáda de facto získala kontrolu nad celou Luhanskou oblastí. To jí ale dlouho nevydrželo. Ukrajinci už během podzimu hranice Luhanské oblasti znovu překonali a nyní se snaží získat zpět západní část tohoto území.

Tagy: