Zabíjel extremista? Policie identifikovala střelce v obchodním centru u texaského Dallasu

Americká policie střelce, který v sobotu v obchodním centru u texaského Dallasu zabil osm lidí, identifikovala jako 33letého Mauricia Garciu. Podle agentury AP nyní prověřuje, jestli nebyl pravicovým extremistou.

Střelba se odehrála v nákupním centru ve městě Allen, které leží asi 40 kilometrů severovýchodně od Dallasu a má přes 100 000 obyvatel. Muž tam vystoupil z auta a začal pálit na kolemjdoucí. Zastřelil osm lidí a dalších sedm zranil, než ho zneškodnil policista, který byl zrovna poblíž.

Podrobnosti o obětech zatím policie nesdělila, podle svědků jsou mezi nimi ale i děti. O střelci uvedla, že byl obyvatelem Dallasu. Při útoku použil útočnou pušku AR-15 a podle amerických médií měl s sebou v autě i několik dalších zbraní a množství nábojů.

Co ho k činu vedlo, zatím vyšetřovatelé neví, zabývají se ale i možností, že byl pravicovým extremistou. Procházejí například účty na sociálních sítích, o nichž jsou přesvědčeni, že mu patřily. Na některých vyjadřoval zájem o neonacistické názory. Po smrti na jeho těle policie našla nápis s textem „RWDS“, který je zkratkou pro „pravicové komando smrti“. Často ji používají právě lidé na extrémní pravici a také osoby přesvědčené o nadřazenosti bílé rasy.

SOUVISEJÍCÍ: Šel po chodníku a střílel. Útočník u Dallasu zabil osm lidí, mezi oběťmi jsou i děti

Agentura Reuters uvedla, že případy masové střelby se v USA staly běžnými. Jen od začátku letošního roku jich bylo 199, což je nejvíce za stejné období od roku 2016. Nezisková organizace Gun Violence Archive, na jejíž čísla se agentura odvolává, masovou střelbu definuje jako takovou, při níž utrpí zranění nebo přijdou o život nejméně čtyři lidé, nepočítaje v to střelce.

Prezident Joe Biden po střelbě znovu vyzval Kongres, aby zakázal útočné pušky. Že by se tak skutečně stalo, je ale kvůli dlouhodobému odporu republikánských zákonodárců k takovým opatřením velmi nepravděpodobné.

Tagy:
policie Joe Biden obchodní centrum USA Dallas sportovní střelba Kongres Spojených států amerických AR-15 Mauricio M. García