Ukrajině dochází munice. Pro výhru ji USA musejí zásobovat nonstop, budou ale chtít?

Ukrajinský konvoj poblíž Buči (10. 4. 2022)

Druhá fáze války na Ukrajině už je v plném proudu, definuje ji přesun ruských a ukrajinských jednotek k Donbasu a také zesílený útok na Mariupol – přístavní město, které odmítlo kapitulovat. Aby Ukrajina dokázala udržet naděje na vítězství ve válce, bude potřebovat neustálý přísun vojenské techniky, a to zejména z USA. Pro Washington ale bude podpora Ukrajiny čím dál těžší.

Zubožené město Mariupol, které je pod útokem prakticky od prvního dne války, odmítlo po výzvě Rusů kapitulovat. Experti se obávají, že si armáda Moskvy podrobí aglomeraci o to ničivěji. Bojovat se bude i jinde. S tím, jak se velké armády Ukrajiny i Ruska stáčejí k Donbasu, začíná být jasnější, že spíše než rychlé taktické střety budou další fázi války určovat dlouhé a vyčerpávající bitvy.

Jenže Ukrajina už vyložila na stůl všechny své trumfy a někteří analytici vnímají, že začíná ve válce ztrácet dech. Hlavně proto, že jí začíná docházet munice i technika. Aby Kyjev udržel naděje na vítězství, potřebuje nepřetržité dodávky zbraní. Náboje, těžkou techniku, drony i obranné systémy.

Americká CNN v analýze rozebírá, že Spojené státy (a s nimi i celá Evropa) si nyní musejí finálně ujasnit, jak moc je pro ně ve skutečnosti výhra Ukrajiny důležitá a co všechno jsou pro ni ochotné obětovat. Polovičatá pomoc Kyjevu stačit nebude. Jenže jak to tak vypadá, na totální finanční a vojenskou podporu Ukrajiny není ve Washingtonu politická vůle.

Pomoci nebude nikdy dost

„Potřebujeme toho víc,“ odvětil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na otázku moderátora CNN Jakea Tappera, který se ptal, jak Kyjev vnímá nedávno schválenou vojenskou pomoc od USA v hodnotě 800 milionů dolarů (18 miliard korun). To vcelku ilustruje současnou situaci, kdy si Ukrajina nemůže dovolit říci Západu: „Už stačí.“

Experti vnímají, že Spojené státy rozhodně ještě mají odkud brát. Hlavní je dostat pomoc na Ukrajinu rychle, kapacity na to jsou. Myslí si to americký generál ve výslužbě Frederick Hodges. „Ukrajinci zoufale potřebují rakety, dělostřelectvo, drony, které mohou zničit systémy, jež páchající takovou škodu na ukrajinských městech a budou hrát klíčovou roli v další fázi války,“ řekl pro CBS. „Opravdu rád bych viděl, jak naše administrativa mluví o vítězství a s dostatečnou naléhavostí o něj usiluje. Okno příležitosti, kdy je možné narušit ruské snahy o vytvoření pozic, se během pár týdnů zavře,“ dodal.

Ruské hrozby

Bílý dům ale vnímá, že situace se vyhrocuje nejen na ukrajinském bitevním poli, ale i na scéně mezinárodní politiky. Rusko čím dál hlasitěji varuje spojence Ukrajiny, aby přestaly Kyjev zásobovat. Tím spíše těžkou technikou. Rétorický políček od Moskvy už dostaly i Spojené státy.

Ukrajina mezitím na příkladu Mariupolu ukázala, že se nehodlá vzdát za žádnou cenu. A že nepodstoupí Rusku ani píď území jen kvůli tomu, aby měl Západ klid. Podle Zelenského bude navíc po ruských masakrech na Ukrajině složité jednat s Moskvou vůbec o nějakých mírových podmínkách.

Kyjev se bez pomoci Západu neobejde. Jenže v době, kdy se objevují spekulace, že budou chtít Rusové útočit i na konvoje NATO směřující na Ukrajinu, bude každá pomoc ze strany USA i Západu zvažovaná ještě o trochu déle než doposud.

Tagy: