Začátek konce? Británie jako první v Evropě zakáže transporty živých zvířat

Britský ministr pro životní prostředí George Eustice ve čtvrtek zveřejnil plány na zákaz transportů živých zvířat na porážku a výkrm. Podle údajů ministerstva se krok dotkne tisíců zvířat ročně. Ministr plány považuje za další krok k upevnění vůdčí pozice země v prosazování welfaru zvířat.

„Živá zvířata musejí při vývozu běžně protrpět přehnaně dlouhé cesty, při kterých pociťují stres a dochází u nich ke zraněním. Pravidla EU nám dříve bránila ve změnách v těchto transportech, ale díky tomu, že ji opouštíme, se může britská vláda do těchto plánů pustit,“ uvádí ministerstvo. Případný zákaz by tak byl dalším z možných vítězství v ochraně zvířat a posune Velkou Británii do popředí welfaru v Evropě.

„Nyní, když jsme EU opustili, máme příležitost ukončit tuto zbytečnou praktiku. Chceme zajistit, že zvířata budou před porážkou ušetřena stresu,“ dodává ministr Eustice. Díky Brexitu se v Británii mluví i o zákazu dovozu a prodeje kožešin, kterému dosud také bránily regulace Evropské unie.

Již nyní je však zřejmé, že nový zákaz by nebyl bez výjimek. Severní Irsko má v plánu se dál řídit unijními pravidly. Zákaz se také nebude vztahovat na vývozy drůbeže – každý rok jsou ze Spojeného království vyvezeny desítky milionů kuřat. Nadále bude možné vyvážet i chovná zvířata. O omezení vývozu živých zvířat se začalo diskutovat i v Evropské unii. V září to na neformálním setkání Rady pro zemědělství navrhla nizozemská ministryně zemědělství Carola Shouten.

Tagy:
Velká Británie Evropa transport zvířat Evropská unie Evropská unie welfare Severní Irsko export zvířat vláda Spojeného království Brexit George Eustice