V Nepálu nalezli první tělo z autobusů, které se zřítily do řeky. Pátrání ztěžuje kalná voda

Úřady pohřešují 51 lidí.

Sesun půdy v Nepálu

Záchranáři v Nepálu v sobotu vytáhli z vody první tělo poté, co sesuv půdy smetl v pátek ze silnice do řeky dva autobusy s více než 50 lidmi. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na místní úřady. Autobusy se zřítily do řeky Trishuli, jejíž hladina v posledních dnech stoupla kvůli silným monzunovým dešťům. Voda v řece je kalná, což komplikuje pátrání.

Tělo muže bylo nalezeno asi 50 kilometrů od místa, kde autobusy zmizely. Záchranáři našli také bankovní kartu. Úřady pracují na identifikaci muže, jehož tělo bylo převezeno do blízké nemocnice. Záchranné týmy po nálezu rozšířily oblast pátrání.

ČTĚTE TAKÉ: Sedm desítek mrtvých a stovky zraněných. Lékaři hlásí útok Izraele v humanitární oblasti

S pomocí těžké techniky se podařilo odklidit většinu sesuté půdy, takže je snazší se do postižené oblasti dostat. Podle agentury AP se v oblasti rovněž během soboty zlepšilo počasí. Do pátrací operace se zapojilo na 500 lidí, včetně týmů vojáků a policistů s gumovými čluny a potápěčů.

Média se zatím rozcházejí v počtu pohřešovaných. Agentura AP píše o více než 50 nezvěstných, Reuters uvádí 51 pohřešovaných cestujících, včetně sedmi indických státních příslušníků. Agentura AFP informuje o 63 nezvěstných, přičemž se odvolává na místního představitele Khiminandu Bhusala. Podle něj v jednom z autobusů cestovalo 24 a v druhém 42 lidí. Třem cestujícím se podařilo doplavat na břeh a byli hospitalizováni.

Monzunová sezona trvající od června do září přináší do hornatého Nepálu silné přívalové deště, které často způsobují sesuvy. K pátečnímu neštěstí došlo u města Simaltal, které leží zhruba 120 kilometrů západně od metropole Káthmándú.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Mezi zraněnými na festivalu Pohoda jsou i tři Češi. Pazderková se opřela do organizátorů

Tagy: