Zachraňme africké lesy, zlepšíme i naše ovzduší

Amazonský deštný prales

Dokážete si představit Magnum bez čokolády? My ne.

Deštné lesy jsou zdrojem kyslíku, vody, potravin i léčiv. Chrání před globálním oteplováním, poskytují živobytí pro více než miliardu lidí a jsou domovem 80 procent všech suchozemských živočichů. Jsou důležité pro přežití každého živého tvora na Zemi. Jejich ochrana je proto v zájmu každého z nás.

Dnes na planetě existuje pouze sedm velkých, souvislých pralesních oblastí. Nejrozsáhlejší jsou Amazonský tropický prales a pralesy střední a západní Afriky. O ochraně afrických lesů se nemluví tak často jako o amazonských, přesto nedávné výzkumy ukázaly, že africké deštné lesy vykazují mnohem lepší výsledky v případě produkce kyslíku a absorpce oxidu uhličitého. V boji proti globálním změnám klimatu jsou tedy důležitější, než se dosud myslelo. I proto je potřeba věnovat větší pozornost jejich záchraně.

„Lesy jsou mocným přírodním řešením klimatických změn. Stromy pohlcují emise uhlíku a přeměňují je na čistý kyslík. Ve skutečnosti by zachování lesů mohlo ročně snížit odhadem sedm miliard metrických tun oxidu uhličitého. To je stejné, jako bychom se zbavili každého auta na planetě,“ uvádí organizace Rainforest Alliance, jež se o ochranu deštných lesů stará.

Proč lesy mizí?

Ke kácení tropických deštných pralesů dochází již dlouho. Ve 20. století však nabylo takové intenzity, že pokud by pokračovalo tímto tempem dále, během příštích 100 let by zmizely úplně. Kácení pralesů má mnoho příčin. Hlavními jsou těžba dřeva a hlavně zemědělství. Snaha získat nové plochy pro pěstování plodin a pastvu dobytka je zodpovědná za 80 procent úbytku tropických pralesů.

Na záchranu deštných pralesů se proto zaměřila řada organizací, států, ale i nadnárodních společností. Například značka zmrzlin Magnum se rozhodla odebírat pouze kakao certifikované organizací Rainforest Alliance. Ta spolupracuje s téměř jedním milionem pěstitelů kakaa, většinou v západní Africe, kde se produkuje 70 procent kakaa na světě. Pomáhá zlepšovat životní podmínky farmářů a vzdělává je, jak efektivněji pěstovat kakao bez potřeby odlesňovat další území. Řeší i jiné palčivé problémy, jako je dětská práce.

Certifikační program se také snaží zlepšit příjmy zemědělců, což je i v případě ochrany lesů zásadní. Například díky používání manuálních a přírodních technik v boji proti škůdcům farmáři ušetří za drahé chemikálie, zároveň vytvářejí zdravější půdu a tím i lepší výnosy. Fakt, že program skutečně pomáhá, dokládají tři studie zveřejněné v letech 2018 až 2020 (Brako a spol. 2020Iddrisu a spol. 2020Ingram a spol. 2018). Zjistily, že příjmy na certifikovaných kakaových farmách v Ghaně a Pobřeží slonoviny byly v průměru o 40 procent vyšší než příjmy na necertifikovaných farmách.

Další cestou, jak mohou být tamní zemědělci šetrnější k přírodě a zároveň se lépe uživit, je diverzifikace produkce. To znamená, že se nezaměří na pěstování jediné plodiny, ale farmu rozšíří například o chov zvířat či produkci medu.

I přes všechnu snahu se však míra odlesňování nezpomaluje. Tím se spouští řetězová reakce zvýšených emisí skleníkových plynů, rostoucích teplot a ničivých lesních požárů. Pokud chcete k ochraně deštných lesů sami přispět, nejjednodušší cestou je vybírat výrobky certifikované Rainforest Alliance. Poznáte je podle loga se zelenou žabičkou.

STORY: Magnum potěší smysly i planetu

Tagy: