Konference Střední Evropa na rozcestí začala. Promluvil Duka, cenu převzala Mária Schmidt

Kardinál Dominik Duka na konferenci Střední Evropa na rozcestí

Cena svatého Vojtěcha

Hlas střední Evropy by měl být slyšet nejen na starém kontinentu, ale i ve světě. Právě to rezonuje konferencí Střední Evropa na rozcestí, která v pátek začala v Praze. Na otázku, jak obstát v mezinárodní konkurenci, hledají odpověď odborníci hned z několika států. Akci pořádá spolek Patrimonium Sancti Adalberti. Cenu sv. Vojtěcha během eventu převzala maďarská historička Mária Schmidt.

Konference v hotelu Pyramida se účastní zástupci států střední Evropy. Ti zatím mimo jiné upozornili, že svět často vnímá střední Evropu jako státy Visegrádské čtyřky – tedy jako Maďarsko, Polsko, Slovensko a Česko. Jde však podle nich o mnohem širší oblast, která má společné historické kořeny. Právě ty by měly být důvodem pro společnou spolupráci. Mezi účastníky jsou i proto také odborníci ze Srbska, Rakouska nebo i Řecka.

ČTĚTE TAKÉ: Kritizované střídání času se blíží. Ovlivní dopravu i psychiku, konec změny Čechy rozděluje

Akci pořádanou spolkem Patrimonium Sancti Adalberti zaštiťuje kardinál Dominik Duka. Střední Evropa podle něj stojí před situací, která bude psát novou mapu třetího tisíciletí.

„Je to období určité proměny civilizačních procesů. Ale je to také období v současné době počínající kulturní války, kterou nevede stávající civilizace, ale vedou ji určité směry a proudy, které se domnívají, že nová doba potřebuje nové formy,“ sdělil Duka pro CNN Prima NEWS.

Zlatým hřebem konference bylo tradičně předávání ceny svatého Vojtěcha za mír, svobodu a spolupráci v Evropě. Letos ji převzala maďarská historička Mária Schmidt. Ve svém projevu mimo jiné uvedla, že ve středoevropské spolupráci je důležité myslet na společné historické i náboženské kořeny.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Svědci a zpovědní tajemství? Česko řeší smlouvu s Vatikánem, experti poukazují na problémy

Tagy: