Záhada v Chile: Pláž zaplavily tisíce mrtvých ptáků. Něco se děje v moři, bojí se rybáři

Záhadný úhyn ptáků na pláži Changa v Chile

Záhada mrtvých ptáků na severu Chile

Před záhadou mrtvých ptáků stojí rybáři na severu jihoamerického Chile. Úřady už zahájily vyšetřování. Jen za poslední týden našli na pobřeží tři a půl tisíce mrtvých mořských opeřenců. Poslední testy vyloučily ptačí chřipku. S nemocí přitom Chile bojuje od loňského roku.

Pláž Changa ve městě Coquimbo je posetá stovkami mrtvých ptáků. Pracovníci veterinární správy v ochranných oblecích je sbírají a odvážejí k bezpečné likvidaci. Na některých uhynulých kusech už hodují kondoři a racci, ukazují záběry agentury AFP.

Místo je jen kousek od restaurací a hotelů oblíbeného přímořského letoviska, vzdáleného asi 400 kilometrů od metropole Santiago de Chile. Zdejší rybáře, a nejen ty, nález znepokojil. „Takový nárůst úmrtnosti těchto ptáků jsme tu v zátoce nikdy neviděli. Je to až působivé,“ popsal rybář Edison Alfaro.

ČTĚTE TAKÉ: Jako objevit jednorožce, slaví zoologové. Po 140 letech vypátrali kriticky ohroženého ptáka

Co kormorány zabíjí?

Úřady varovaly obyvatele, aby se k mršinám nepřibližovali. Panoval strach z ptačí chřipky, který však pominul po posledních testech. Není to obávaná choroba, co kormorány zabíjí. „Něco se děje v moři, tam bychom měli hledat příčinu smrti ptáků. Každý den hledají potravu právě ve vodách Pacifiku,“ uvedl ředitel regionálního úřadu veterinární správy Jorge Mautz.

S ptačí chřipkou bojuje jihoamerická země od prosince loňského roku. Nemoc má na svědomí už deset procent populace tučňáků Humboldtových, tisíce pelikánů i lachtanů. Když ji testy tentokrát vyloučily, vláda nařídila rozsáhlé vyšetřování, aby přišla záhadě na kloub, píše web France24.

Kormoránu guánovému se dříve přezdívalo miliónový pták. S jeho trusem se totiž čile obchodovalo. Dnes už patří k ohroženým druhům.

Tagy: