Zahradil: Pokud Kalousek založí stranu, vymaže TOP 09. Kvůli Pekarové jsem volil na chalupě

Jan Zahradil působil jako europoslanec mnoho let.

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem

Pokud Miroslav Kalousek něco rozjede, tak myslím, že TOP 09 úplně vymaže z povrchu zemského. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekl někdejší europoslanec Jan Zahradil (ODS). Reagoval na vystoupení Miroslava Kalouska z TOP 09 i na spekulace o tom, že exministr financí založí novou stranu. Zahradil kromě jiného prozradil, že si v roce 2021 zařizoval voličský průkaz, aby nemusel volit v Praze. Tehdejší lídryní koalice Spolu v hlavním městě totiž byla šéfka Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„TOP 09 považuji za mrtvý projekt, který žije už jen v Praze. Topku reprezentuje v Parlamentu zhruba deset lidí, kteří se přetahují o různé funkce. Jejich význam je oproti skutečnému stavu silně přefouknutý,“ rýpl si Zahradil do koaličního partnera ODS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Koalice Spolu byl trik, který podruhé nevyjde. Fiala z ODS dělá Občanské fórum, řekl Zahradil

Někdejší europoslanec, který dlouhodobě kritizuje účast občanských demokratů v koalici Spolu, se v rozhovoru pro CNN Prima NEWS mimo jiné vyjádřil k odchodu Miroslava Kalouska z TOP 09. „Pokud pan Kalousek něco rozjede, což jsem sám zvědav, tak myslím, že TOP 09 úplně vymaže z povrchu zemského,“ uvedl Zahradil.

Ve veřejném prostoru se dlouhé měsíce spekulovalo o tom, že Kalousek dříve nebo později opustí TOP 09 a že se vrhne do nového politického projektu. První z těchto spekulací se naplnila na začátku října. Nyní je otázkou, kam povedou další Kalouskovy kroky. Zahradil nicméně upozornil, že založení nové politické strany v Česku není v současnosti vůbec jednoduché.

„Miroslav Kalousek bude potřebovat členy a peníze, takových 50 milionů korun určitě. To by klidně dokázal obstarat, kontakty v byznysu určitě má. Jenže nebude mít členskou základnu. Parlamentním stranám stabilně klesá počet členů a lidé ztrácejí chuť se politicky angažovat,“ sdělil dlouholetý člen ODS.

„Můžete mít ve straně pět výrazných osobností, deset nebo patnáct. Stejně to bude nic bez členské základny. A opravdu nikde nevidím nějakou sílu, vůli či entuziasmus, že by se tisíce lidí hrnuly do nové strany. Nechci mu to rozmlouvat nebo mu podrážet nohy. Spíš mám pocit, že ten projekt může skončit dříve, než vůbec začne. Ale uvidíme, co pan Kalousek udělá. Vody rozčeřil, to musím uznat,“ dodal.

Pekarová: Slovy podporovatele čínských bolševiků se nezabývám

Kalousek dlouhodobě kritizuje vládu premiéra Petra Fialy (ODS), a to především kvůli její rozpočtové politice. Podle informací redakce CNN Prima NEWS také v zákulisí TOP 09 hovořil o tom, že v Česku chybí středopravicová a rozpočtově odpovědná strana. Kalousek dokonce s některými členy mluvil o zkratce SRO (Strana rozpočtové odpovědnosti). Je ovšem otázkou, zda šlo o pouhá slova, nebo o skutečný záměr nápad zrealizovat.

Spory mezi Kalouskem a vedením Topky v čele s Markétou Pekarovou Adamovou byly v poslední době poměrně dost viditelné. Ještě o poznání častěji a okatěji než Kalousek však Pekarovou kritizuje právě Zahradil. Ten v souvislosti se současnou předsedkyní Sněmovny zavzpomínal na sněmovní volby 2021. Pekarová byla tehdy lídryní koalice Spolu v Praze.

„Kvůli tomu jsem si dokonce vyzvedl voličský průkaz a jel jsem volit na chalupu, kterou mám na Liberecku,“ prozradil Zahradil. Ani Pekarová o rebelujícím představiteli ODS nesmýšlí zrovna pozitivně. „Slovy podporovatele čínských bolševiků se nezabývám, a tudíž si o nich nic nemyslím. Červenou kontrolkou by pro mě bylo, kdyby TOP 09 nebo mě osobně lidé typu pana Zahradila chválili,“ uvedla před časem pro CNN Prima NEWS.

Zahradil už v minulosti také prohlásil, že Pekarová je o tři levely hloupější než Andrej Babiš.

Celý rozhovor s Janem Zahradilem naleznete pod tímto odkazem. Někdejší europoslanec se například rozpovídal o svém postoji k hnutí ANO, Přísaze a k Motoristům. O čem Zahradil mluví s Filipem Turkem? Má ODS stále rád? A proč měl podle něj Petr Fiala skončit v čele strany již v roce 2019?

Tagy: