Nosit respirátor, nebo zahodit? Podle řady odborníků je ochrana úst často neefektivní

Jak správně používat respirátory 2

Kdy sundáme roušky

Na nose, pod nosem nebo pod bradou. Zatímco obyčejnému covidu trval přenos nákazy přibližně 15 minut, omikron to zvládne za pár vteřin. O to spíš u špatně nasazeného respirátoru. Stačí mu přitom milimetrové skuliny. I proto se čím dál častěji mluví o tom, že nosit respirátory možná nemá cenu a budeme je moci zase zahodit.

Odborníci v době, kdy řádí omikron, upozorňují, jak snadno se z ochranné pomůcky může stát zbytečnost. „Museli bychom dodržovat naprosto přísný režim, který jsme tu měli na začátku pandemie. Lidé si dávali opravdu pozor, aby se nekontaminovali z povrchu roušky,“ řekl epideomiolog Roman Prymula.

S tím souhlasí také strukturní virolog z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR (AV ČR) Evžen Bouřa (Piráti). Aby byly respirátory efektivní, musely by se podle něj nosit zcela správně. Jinak postrádají smysl. „To znamená perfektně přiložené a každých 30 minut se měnily na nové,“ uvedl Bouřa.

Jiná země, jiné pravidlo

Podle přednosty plicní kliniky je ale pořád namístě opatrnost. „Je to takové ode zdi ke zdi. Nejdřív platily přísné restrikce a teď se všechno překotně povoluje v době, kdy roste počet hospitalizovaných v nemocnicích,“ podivil se přednosta plicní kliniky Vladimír Koblížek.

Opozice by sundání roušek urychlila. „Roušky bych bral skutečně jen dobrovolně. Případně tam, kde je velká koncentrace lidí, například v hromadné dopravě,“ uvedl místopředseda sněmovního zdravotního výboru a poslanec ANO Julius Špičák ve Zprávách Plus na CNN Prima NEWS. Vláda ale zatím vyčkává. Na rozvolňování prý chce jít postupně.

A různá pravidla ohledně nošení roušek platí i v dalších státech Evropy. Zatímco v Anglii mohou roušky úplně odložit, Polsko je zase začíná nařizovat ve vnitřních prostorách. Ve Francii nedávno upustili od roušek alespoň na ulicích. Evropské státy si totiž rozvolňování řídí samy podle toho, kolik mají nemocných a kolik naočkovaných.

Tagy: