Zákulisí kampaně Spolu: Má tři hlavní cíle, mířit bude na Babiše i Nerudovou

Spolu skončilo v průzkumu na druhém místě.

České zájmy v Evropě - Migrační pakt

Kampaň do eurovoleb se začátkem dubna rozjela naplno a politické strany postupně rozkrývají svou taktiku, jak dosáhnout co nejlepšího volebního výsledku. Co nás čeká, naznačila i první superdebata lídrů kandidátek na CNN Prima NEWS, která proběhla minulý týden. Hlavní souboj lze logicky očekávat mezi ANO a koalicí Spolu, jež ale podle průzkumů aktuálně tahá za kratší konec. Podle informací redakce CNN Prima NEWS bude mít její kampaň tři základní cíle.

„Ve Spolu jsou trochu nervózní. V průzkumu od agentury Ipsos jim vyšlo jen něco kolem 22 procent a to je daleko za očekáváním,“ řekl CNN Prima NEWS zdroj, který se účastní koordinačních schůzek k volbám s tím, že kolem kampaně to těsně před jejím startem poměrně vřelo.

ČTĚTE TAKÉ: Naše zahraniční politika je primitivní, řekl Zeman. Prozradil, která strana mu nejvíc vadí

Právě průzkum společnosti Ipsos cílí přímo na evropské volby, osobnosti a témata s nimi spojená. Další šetření zveřejněná v březnu a dubnu koalici Spolu nepřisuzují o moc víc než 20 procent.

Nervozita se podle informací CNN Prima NEWS na jednáních projevovala například dohady nad tím, kolik lidí bude přítomno na zahajovací tiskové konferenci. Ta proběhla začátkem dubna v Činoherním klubu v Praze. Napětí se údajně projevilo třeba i při domlouvání, kolik lidí bude účinkovat ve volebním klipu, v jakém složení budou lídři společně na billboardech nebo jak se konkrétně povede kampaň.

„Společná kampaň nebude, protože se vlastně nebyli schopní domluvit na tom, jak by měla vypadat. ODS minimálně v začátcích neměla úplně takový tah na branku, jak by si ostatní strany přály. Zároveň se logicky snaží utišit individuální kampaň, aby vše cílilo na Alexandra Vondru a Veroniku Vrecionovou. Hlavní doporučení je také útočit na Nerudovou s tím, že je nekompetentní a nemá dostatek politických zkušeností,“ doplnil pro CNN Prima NEWS zdroj z jednání.

„Rozdrtíme Babiše, že se z toho nevzpamatuje“

Sami kandidáti z pochopitelných důvodů tvrdí, že třecích ploch je minimum a jejich první cíl je jasný: Vyhrát volby pozitivní kampaní. Fakt, že po většinu času budou jednotlivé strany voliče přesvědčovat každá zvlášť, je podle nich cílem.

„Naopak, máme politickou dohodu. Alexandr Vondra bude chodit do debat, my jako lidovci pojedeme na venkov, Luděk Niedermayer se zaměří na intelektuální voliče. Kampaně se budou čím dál tím víc prolínat a vyvrcholení bude v posledních třech týdnech, kdy všichni naši ministři, poslanci i senátoři budou v terénu s cílem volby vyhrát,“ řekl CNN Prima NEWS současný europoslanec a čtyřka kandidátky Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

VIDEO: Superdebata lídrů na CNN Prima NEWS o válce na Ukrajině

Podobně to vidí i zástupci TOP 09. „Každý jsme dostali za úkol říct, co chceme v kampani dělat. Uvidíte, že mezi námi provázanost je, jsou plánované i společné akce a rozhodně to není tak, že by se jely tři kampaně a dvě strany spoléhaly na to, že to za ně jiná strana vyřeší. Není to určitě tak, že by jeden diktoval ostatním, jak to bude a co se bude dít,“ vyjádřil se pro CNN Prima NEWS poslanec a kandidát TOP 09 Ondřej Kolář.

„My chceme rozdrtit Andreje Babiše tak, že se z toho do voleb do Poslanecké sněmovny nevzpamatuje,“ doplnil Zdechovský s tím, že to je jasnýný cíl číslo 1. V tom ho podpořil i další člen kandidátky Ondřej Krutílek z ODS.

„Rozhodně to není tak, že Danuše Nerudová je první na tapetě a budeme se do ní trefovat. Naším cílem je volby vyhrát, a pokud se podíváme na dlouhodobé tendence, tak první na tapetě je logicky hnutí ANO,“ řekl CNN Prima NEWS Krutílek.

Nerudová: Sbližování ANO a ODS je patrné

V zákulisí se nicméně o cílení na Danuši Nerudovou coby jedničku konkurenční kandidátky hovoří. Druhým cílem je tak oslabení STAN a snaha tak trochu jim vrátit nekteré přešlapy z domácí politiky. Někdejší prezidentská kandidátka si stále drží poměrně vysokou popularitu a boduje u mladších voličů, na což „její“ STAN sází. Nerudová by zároveň měla být kandidátkou Starostů na eurokomisařku.

„Vždy se útočí na výraznou osobnost na čele. Ve své podstatě jim děkuji za to, že mi dávají najevo, jak jsme pro ně silný soupeř. Co s tím budeme dělat, si nechám pro sebe, ale určitě nějakou taktiku připravenou máme a uvidíme, jak se to bude vyvíjet,“ řekla CNN Prima NEWS Nerudová.

„Shodně jim všem vyšlo, i podle veřejně dostupných výzkumů, že jsem silný kandidát, který má důvěru lidí, tak útočí na toho, kdo jde před nimi. To, že se pan Vondra snížil k tak přízemním útokům a společně se shodli s hnutím ANO, samozřejmě budí spekulace o tom, jak to bude po parlamentních volbách. Sbližování ODS a ANO je z toho naprosto patrné,“ doplnila Nerudová.

Reagovala tak na debatu v nedělní Partii na CNN Prima NEWS, kde se společně sešel právě Alexandr Vondra a lídryně ANO Klára Dostálová. Byť by se dalo spíš očekávat, že si půjdou po krku, v otázce ambicí Danuše Nerudové s cílem uspět v evropských volbách a mířit až na post eurokomisařky, se naopak shodovali. Nerudová podle nich není na takovou pozici dostatečně kompetentní.

Nerudovou si namažeme na chleba

První útoky se začaly objevovat již zhruba před třemi týdny. Staví především na tvrzení, že Nerudová není dostatečně odborně vybavená, kompetentní a nemá s politikou na domácí natož na evropské úrovni zkušenosti.

Po superdebatě na CNN Prima NEWS se komentátoři shodovali, že ekonomka a bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně nebyla příliš ve formě. „Projevilo se, že je skutečně slabá a věcem opravdu nerozumí. To během týdnů kampaně nedožene. Kdyby chtěla být skutečným lídrem, tak by musela obrovským způsobem zabrat a zamakat. Ona pro nás není soupeřkou. Čím víc debat podstoupí, tím více se to ukáže. Třeba v tématu migrace si ji namažeme na chleba,“ zhodnotil pro CNN Prima NEWS Zdechovský. Nerudová například v diskusi prohlásila, že v Evropské unii žádní migranti nejsou. Později zdůrazňovala, že nemyslela migranty v Evropě, ale v Česku.

Třetí cíl: Pozitivní kampaň

Třetím cílem Spolu, který logicky není tolik patrný v konfrontačních debatách, ale především na setkáních, tiskových konferencích a vizuálech, je pozitivní kampaň. Na rozdíl od voleb do Sněmovny nejsme primárně svědky upozorňování na „zlo“ v podobě Andreje Babiše, ale na úspěchy europoslanců a akcentování témat jako je bezpečnost a hájení českých zájmů v EU. Je otázkou, jak dlouho to vydrží.

Pro pořádek dodejme, že primárním soupeřem není Danuše Nerudová ani pro ANO. „Často jde z naší strany spíše o reakce. Ona útočí na nás a asi to je celkem správná taktika. Snaží se s námi dostat do konfliktu, abychom na to museli reagovat,“ řekl CNN Prima NEWS jeden ze zástupců ANO, které aktuálně vede předvolební průzkumy a kampaň oficiálně odstartuje až v květnu.

VIDEO: Superdebata na CNN Prima NEWS o Green Dealu.

Tagy: