Zaorálek: Stojíme za plotem. Situaci na Ukrajině přihlížíme ze strachu ze světové války

Bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Zaorálek: Stojíme za plotem, na pomoc Ukrajině už je pozdě

Bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek si v pořadu K věci nebral servítky. Kritikou pomoci Ukrajině nešetřil a uvedl, že stojíme za plotem. „Na Ukrajině jsou chudáci skutečně sami a my se na ně díváme. Jak chcete do obleženého města dostat zbraně?“ ptal se Zaorálek ve vysílání CNN Prima NEWS.

Zaorálek okomentoval projev ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského před Evropským parlamentem. „Mohli bychom si odpustit ten patos, je ho moc. Zajímavé je, že původem komik působí jako státník, politik, který dělá svoji práci. Zatímco politici na naší straně působí jako komici,“ podotkl.

Zdůraznil, že Ukrajincům, kteří ve sklepě čekají na další útoky, běží čas jinak. „Když pronášíme své projevy, jsme za plotem. Na jedné straně si vážím a cením těch, kteří jezdí na hranice a pomáhají, sám tam mám přátelé. Ale pořád jsme za plotem,“ pokračoval bývalý ministr s tím, že sledujeme Ukrajinu, na jejíž území nejsme schopni vstoupil.

„Neuděláme to proto, že se bojíme světové války, konfliktu, který by vznikl. Proto jen přihlížíme. Dokonce ani zbraně se tam nedají dostat. Můžeme si říci, co by měl Západ dělat, ale je otázka, zda jsme se sankcemi ochotni jít dostatečně daleko. Jestli jsme ochotni utkat se s naší vlastní zkorumpovaností,“ mínil.

Doplnil, že snahy pomoci jsou mnohdy marné. „Pošleme na Ukrajinu vlak s municí a Rusové jej vyhodí do povětří, což se už stalo. To, co teď posíláme, už posíláme pozdě. Když jsou města obležená a potřebují zbraně, jak je tam chcete dostat? To už je skoro nemožné,“ argumentoval.

Dodal, že lidé na Ukrajině zůstali opuštění. „Chudáci jsou skutečně sami a my se na ně díváme. Rusové mají spoustu děsivých možností, o kterých už mluví. Nemůžete vyhrát válku tím, že se bráníte. Ve vojenské otázce stojíme za plotem a přihlížíme. Projevy tomu nepomohou,“ uzavřel.

Tagy: