Ukrajinka ze zatopené oblasti: Bože, proč? Voda mi sebrala dům i život, nemám kam se vracet

Civilisté se evakuují ze zatopeného Chersonu, 9. června 2023.

Následky zničení Kachovské přehrady

Loni v únoru utekla ze své rodné Nové Kachovky před ruskou invazí. Doufala, že se po krátkém pobytu v České republice jednoho dne vrátí do svého staršího, ale útulného dvoupatrového domu, až skončí válka na Ukrajině. Nyní se ale 47leté Nataliji rozplynul sen – voda z Kachovské přehrady pohřbila její dosavadní život. Redakci CNN Prima NEWS řekla, že už se tím pádem nemá kam vrátit. „Poslední dny probrečela. Prožila tam celý svůj život, stejně jako její rodiče a prarodiče,“ vylíčila příběh ukrajinské uprchlice Veronika Dostálová, která Nataliji i jejím dětem pomohla s přesunem do Česka.

Město Nová Kachovka na levém břehu Dněpru bylo jedním z prvních cílů ruských okupačních sil. Natalija měla společně se svým synem, dcerou a rodiči co dělat, aby si stihli sbalit jen to nejpotřebnější a zmizet v předvečer invaze co nejdále na západ – s nadějí, že se po válce vrátí zpět domů. Na Ukrajině nechala rodina svůj starší dvoupatrový dům se skromnou zahrádkou a vyrazila posléze z Kyjeva do České republiky i díky Veronice Dostálové. Ta v úvodu války pomáhala jako humanitární dobrovolnice.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kdo sabotoval Kachovskou přehradu? Své verze o příčině výbuchu představily Ukrajina i Rusko

„Na hranicích mezi Polskem a Ukrajinou jsme nabízeli rodinám s dětmi odvoz do Prahy v minibusu. Natalija byla společně s dětmi jedním z pasažérů, které se nám podařilo evakuovat na začátku března. Strašně ji trápilo, že si z domu neodnesla vše, co chtěla, jako rodinné fotografie nebo šperky, které zdědila po babičce,“ řekla Dostálová po telefonu redakci CNN Prima NEWS.

Už skoro rok žije Natalija a část její rodiny u svých příbuzných v Praze a ve Zlíně, myšlenkami se ale opakovaně vracela zpět na Ukrajinu. Pokud by byla protiofenzíva úspěšná, přemýšlela, že by konečně zvedla kotvy a vydala se zpět s dětmi do Nové Kachovky. V úterý ale přišel šok – stejnojmenná přehrada, která se nacházela nedaleko, se protrhla. A voda zaplavila čtvrť, ve které se nacházel i její dům.

„Volali mi přátelé, kteří zůstali v okupované oblasti. Ví, kde bydlím. Říkali, že celá oblast je pod vodou, že náš dům akorát vyčuhuje z hladiny. Bože, proč? Co jsem komu udělala? Bydlela jsme tam celý život, má matka a babička s dědečkem taky. Není to vila, je to jen normální starší domek, který jsme měli rádi. Proč se tohle děje?“ dožadovala se odpovědi Natalija během hovoru s reportérem.

Na otázku, co plánuje dál, uvedla, že zatím neví. „Pracuju a odkládám peníze bokem. Chtěli jsme na Ukrajině začít nanovo, až okupace skončí. Teď se nemáme ani kam vrátit. Voda mi sebrala celý můj život. Asi zůstanu tady, děti taky. Tatínek s manželem jsou stále na Ukrajině, ale až už nebude válka, řekla jsem jim, ať přijedou za námi. Že v Nové Kachovce už nás nic nečeká,“ dodala smutně.

Dostálová doplnila, že i tak má Natalija v plánu se aspoň pokusit na skok vrátit tam, kde prožila nejen své dětství. Chce především prozkoumat, co z jejího domova zbylo, a odnést si aspoň pár rodinných pamětihodností – pokud tam nějaké zbyly. „Tři dny probrečela. Tolik slz měla jen v prvních měsících války. Jsme rok v kontaktu, pomáhám jí s administraci a občas hlídám její děti, takže bych řekla, že ji znám dobře. Vím, že je rozrušená. Jsem z toho taky smutná,“ řekla redakci CNN Prima NEWS.

Sabotovali přehradu Rusové?

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po explozi okamžitě obvinil Rusko. Podle Kyjeva Rusové odpálili nálože uvnitř přehrady, čímž vytvořili průrvu, přes kterou se začala valit voda na jih přímo směrem k ukrajinským městům, jako je třeba Cherson.

Je pravda, že jsou to právě Rusové, kteří přehradu a přilehlou oblast již delší dobu ovládají a mají zde umístěné své jednotky. Ukrajinská rozvědka navíc už loni hlásila, že okupanti přehradu zaminovali, tudíž před možným výbuchem varovali, jak připomíná například americká stanice CNN.

O tom, že za zničení přehrady mohou ruští okupanti, hovořili i čeští experti. „Ze strany Rusů to může být už do značné míry zoufalý tah, jak (ukrajinskou) ofenzivu oddálit nebo zkomplikovat,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS vojenský analytik Lukáš Visingr. Dodal, že zničení přehrady představuje pro Ukrajince značný problém, neboť voda zatopila hlavně jimi ovládaná města.

Podle spolupracovníka CNN Prima NEWS žijícího v Moskvě Jiřího Justa rozhodně nelze očekávat, že by se Rusové k činu přiznali, ačkoliv například Kremlem dosazený gubernátor Chersonské oblasti Vladimir Saldo připouštěl, že stav po explozi více vyhovuje právě Rusům.

Jaká je situace přímo na místě katastrofy? Z Chersonské oblasti se přihlásil reportér CNN Prima NEWS Patrik Kaizr, jeho vstup si můžete pustit níže:

Tagy:
voda Ukrajina uprchlíci humanitární pomoc přehrada záplavy Rusko Ukrajinci Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj válka na Ukrajině Nova Kachovka ruská invaze na Ukrajinu Kachovská přehrada