Zatažená obloha a mlhy. Prodloužený víkend slunečné dny nepřinese, teploty vystřelí i k 20 °C

Prodloužený víkend bude ve znamení zatažené oblohy a mlhy. Sluneční paprsky se objeví jen výjimečně, a to především na horách. Podle meteorologů se v průběhu víkendu teploty výrazněji nezmění, slunce se ukáže až v neděli odpoledne.

Počasí o prodlouženém víkendu bude typické pro podzimní teplotní inverzi. „V sobotu nás čeká nejvíc mraků. Nízká oblačnost bude pokrývat téměř celé naše území, sluníčko se objeví prakticky jen na horách, jinde bude opravdu jen výjimečné,“ uvedl meteorolog Filip Smola z Českého hydrometeorologického ústavu.

ČTĚTE TAKÉ: Na Evropu se ženou extrémy v podobě „sněhové bomby“ i medikánu. Přinesou mráz, bouřky a vítr

Mlhy se budou vyskytovat zejména na západě území, a ojediněle se může objevit také mrholení. Teploty se po ránu budou pohybovat mezi 12 a 8 °C, v Čechách dokonce klesnou až na 5 °C. Odpoledne se rtuť teploměru dostane na 11 až 15 °C, při delším slunečním svitu může dosáhnout až 17 °C.

Situace se o něco zlepší v neděli, kdy by se odpoledne mělo začít místy vyjasňovat. „I v neděli bude mraků docela dost, ale během dne se sluníčko začne objevovat u nás čím dál častěji – s největší pravděpodobností na východě území,“ doplnil Smola.

Odpolední teploty se budou pohybovat mezi 17 a 21 °C, přičemž tam, kde bude mlha a nízká oblačnost přetrvávat, mohou zůstat kolem 15 °C. Na horách lze očekávat většinou slunečné počasí.

Na státní svátek, který připadá na pondělí, meteorologové nadále předpovídají velkou oblačnost, která bude místy přecházet do polojasna. „Zatažená nebo oblačná obloha bude převládat, hlavně na severu se místy může vyskytnout slabý déšť či mrholení,“ dodal Smola. Denní teploty by se měly pohybovat od 11 do 15 °C, ale tam, kde se na chvíli objeví slunce, mohou vystoupat až na 17 °C.

A podobný charakter počasí můžeme očekávat i v průběhu následujícího týdne. V nížinách se tak můžeme připravit na častou nízkou oblačnost, přechodně polojasno a ojedinělé slabé srážky. Na horách by však slunce mělo svítit častěji a přinášet tak aspoň na některých místech pocit typického podzimního slunečného dne.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Solární byznys má u nás dlouhé pacičky, řekla Švihlíková. Ministerstvo financí podle ní nezná stav ekonomiky

Tagy: