Švihlíková: Solární byznys má u nás dlouhé pacičky. Ministerstvo financí nezná stav ekonomiky

Ekonomka Ilona Švihlíková

K VĚCI, Ilona Švihlíková - 24.10. v 12:30

Ministerstvo financí podle ekonomky Ilony Švihlíkové nemá reálný přehled o stavu ekonomiky státu a při přípravě rozpočtu jedná chaoticky. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS Švihlíková zároveň upozornila, že například vládní snahy o vyšší zdanění firem zabývajících se solární energetikou se nemusí setkat s kýženým úspěchem. Solární byznys má podle ní v tuzemsku „dlouhé pacičky“.

„Prognózy ministerstva financí dlouhodobě nadhodnocují ekonomický růst,“ uvedla Švihlíková. Jako příklad uvedla predikci z loňského srpna, která pracovala s letošním růstem HDP o 2,3 procenta. „Budeme ale rádi, když to bude jedno procento,“ upozornila ekonomka.

ČTĚTE DÁLE: Giganti mají energetický hlad. Kvůli AI oživí jadernou elektrárnu a věří modulárním reaktorům

Zároveň vyjádřila přesvědčení, že současná vládní garnitura není dobře obeznámena s hospodářskou realitou státu. „Na základě neznalosti si potom vláda samozřejmě nafukuje očekávané příjmy,“ zdůraznila ve studiu.

Ekonomka sice následně ocenila snahu vlády o přijímání legislativních kroků pro zefektivnění příjmů rozpočtu, jedním dechem ale upozornila, že je to v současné chvíli nutnost. „Otázkou je, jestli se to vládě podaří. Třeba solární byznys má u nás dlouhé pacičky a nejde jen o něj,“ konstatovala Švihlíková.

Současná debata o rozpočtu je podle expertky bezprecedentní. „Ještě jsem nezažila přípravu rozpočtu, kdy by byli takhle naprosto ignorováni sociální partneři,“ nechala se slyšet Švihlíková. Způsob zveřejnění chystaného rozpočtu označila za výsměch.

Z pozitivních impulzů plánovaného rozpočtu Švihlíková uvítala například chystané investice do dopravní infrastruktury. Naopak ale zpochybnila smysl některých investic do obrany. „Velká část těch investic jsou samozřejmě zbrojní. To znamená zakázky, které půjdou do amerického vojensko-průmyslového sektoru, nikoliv k nám,“ uzavřela expertka.

Jak se bude podle ekonomky vyvíjet cena másla? Proč není podle Švihlíkové v dnešní době nutné zestátnit společnost ČEZ? Nejen to se dozvíte ve výše přiloženém videu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nový lék na Alzheimera je na dohled, uvedl neurolog Tolar. Umělá inteligence podle něj změní zdravotnictví

Tagy: