Mírné ochlazení vystřídají o víkendu jarní teploty. Kde se dočkáme sněhu a kde bude pršet?

Do Česka zavítají o víkendu sněhové přeháňky.

Předpověď počasí pro 14. prosinec

Po mírném ochlazení, které by mělo Česko zasáhnout ve čtvrtek a v pátek, se o víkendu zase začne oteplovat. Počasí tak bude připomínat spíše jaro. Rtuť teploměru vystoupá až k osmi stupňům, tvrdí meteorologové. V 1 000 m na horách a také na severu Česka může začít od večera sněžit. Na mnoha místech budou sněhové přeháňky přecházet ve smíšené s deštěm.

Během čtvrtka by se měl dostat do České republiky chladný vzduch od severu. Ráno se budou podle předpovědi místy tvořit i mlhy. Lokálně se objeví přeháňky, které v 1 000 metrech na horách přejdou ve sněžení. To se může vyskytnout i na severu už od 500 metrů nad mořem, a to zvláště ve večerních hodinách.

K TÉMATU: Jak bude na Vánoce? Meteorologové už mají jasno. Do svátků nás překvapí vysoké teploty

Nejvyšší teploty se budou pohybovat okolo 3 až 7 stupňů Celsia, na jihu Moravy naměří teploměry dokonce i 9 stupňů Celsia. V horských oblastech se bude teplota pohybovat okolo 0 °C. Foukat bude slabý vítr o rychlosti 2 až 5 m/s.

Zatažená obloha zavládne nad Českem i v noci na pátek, kdy se však oblačnost může částečně roztrhat na západě Čech. Na severovýchodě našeho území se může podle odborníků z ČHMÚ ojediněle vyskytnout slabé sněžení, jež může přejít ve sněhové přeháňky. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi 2 až −2 °C.

Zatažené oblohy se nezbavíme ani během pátku. Místy však bude polojasno až jasno. Na severovýchodě území může slabě sněžit nebo se objeví sněhové přeháňky. Pod 500 m se bude jednat o smíšené či dešťové přeháňky. Nejvyšší denní teploty naměříme okolo 1 až 5 stupňů Celsia. Zvláště během rána hrozí na některých místech náledí, vyjma jihovýchodu Moravy.

Podobné počasí můžeme podle předpovědi expertů očekávat i v sobotu, kdy bude na většině území zataženo až oblačno. Místy může slabě sněžit, pod 400 metrů nad mořem bude padat déšť se sněhem. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 2 až 6 °C. Během neděle se v ranních hodinách vyskytnou na některých místech i mlhy a poté slabý déšť či mrholení, a to zejména na severu a severovýchodě. Přes den teploměry naměří okolo 4 až 8 stupňů Celsia.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kousek od smrti. Řidič natočil ničivé tornádo, živel pár metrů od něj měnil vše ve spoušť

Tagy: