Strach ve tvářích hvězd. Při zápase Barcelony zkolaboval fanoušek, život zachraňoval i gólman

Minuty hrůzy zažili aktéři utkání ve Španělsku. Do Cádizu přijela slavná Barcelona a měla to být oslava fotbalu, sportovní zápolení se ale během mžiku změnilo v boj o holý život, do kterého se zapojil i brankář domácích.

Byla to scéna jako z hororu. Fotbalisté obou celků jen vyděšeně hleděli směrem na tribunu, kde zdravotníci křísili jednoho z fanoušků, kterému se ke konci zápasu zastavilo srdce. Někteří se dokonce i modlili.

Kromě modliteb však k jeho záchraně výrazně přispěl i gólman Cádizu Jeremias Ledesma, jenž pohotově doběhl pro defibrilátor, který jim hodil jeden z členů realizačního týmu Katalánců. Následně hráč i s přístrojem sprintoval k tribuně. V zápase pátého kola La Ligy, které Barcelona ovládla jasně 4:0, se pokračovalo po skoro hodinové pauze. Všichni zúčastnění ale pro ni měli pochopení.

„Opakuji, že život člověka je víc než fotbal,“ hlesla barcelonská ikona, která nyní Blaugranas trénuje, Xavi. Lékařské službě se povedlo ještě na tribuně diváka přivést zpět k vědomí a následně jej transportovat do nemocnice.

Není to ale poprvé, co na fotbale došlo k podobnému incidentu. Loni v říjnu v zápase anglické Premier League mezi Tottenhamem a Newcastlem také zkolaboval jeden z fanoušků. Rozhodčího tehdy musel upozornit obránce Spurs Sergio Reguilon. I tehdy vše dobře dopadlo.

Podobné hrůzné momenty se ale nevyhýbají ani hráčům. Své o tom může vyprávět současná opora Manchesteru United Christian Eriksen, který omdlel během utkání mistrovství Evropy a následně se podrobil zákroku, při kterém mu byl do těla voperován přístroj kardioverter-defibrilátor. Po osmi měsících byl zpátky na trávníku.

Dobrý konec má také příběh útočníka klubu Wigan Athletic Charlieho Wykea, kterému se zastavilo srdce loni v listopadu na tréninku. Před pár týdny si připsal comeback do soutěžního zápasu.

Tolik štěstí neměli mladí a aktivní hráči jako Antonio Puerta, Chaswe Nsofwa nebo Mark Viven Foe, kteří zemřeli přímo na hřišti.

Tagy:
hvězda FC Barcelona zástava srdce Premier League fanoušek fotbal sport defibrilátor Sergio Reguilón Cádiz Tottenham Hotspur FC Newcastle United FC Primera División Cádiz CF Jeremias Ledesma Jeremías Ledesma