Nadměrná konzumace soli může vést k smrti, varuje WHO. Nenápadný zabiják ohrožuje i děti

Světová zdravotnická organizace (WHO) varuje před smrtelnou konzumací soli, jelikož nadměrné dávky často vedou k vysokému krevnímu tlaku. Ten patří mezi kardiovaskulární onemocnění, která stojí za smrtí téměř každého druhého Evropana. Velmi znepokojivou zprávou je zjištěný výskyt u dětí a mládeže, jak ukazují některá data ze Slovenska. Příznaky problémů je navíc těžké rozeznat od chřipky.

Vysoký krevní tlak postihuje ve věkové kategorii 30–79 let přibližně třetinu lidí žijících v Evropě a střední Asii, kterou WHO zahrnuje do společných regionálních statistik. Viníkem je především nadměrná konzumace soli, která zvyšuje krevní tlak. Ta způsobuje kardiovaskulární onemocnění, jako jsou infarkt nebo mrtvice, na které umírá 40 procent obyvatel starého kontinentu, informovala organizace WHO. Problém se nyní objevil i ve větší míře u dětí a mládeže.

ČTĚTE TAKÉ: Týrání dětí před soudem. Žena bití a sprchování studenou vodou ve školce odmítá

U skoro všech zemí v evropském regionu (52 z 53) se denní příjem soli pohybuje nad maximální doporučenou dávkou WHO, která činí 5 gramů (přibližně jedna čajová lžička). Velkým problémem je například pouliční občerstvení, respektive fastfoody a další potraviny. A tak se nabízí řešení, že by se na tyto produkty vztahovala regulace soli, což by mohlo vést k vylepšení nelichotivých čísel.

Například statistiky pojišťovny Union ze Slovenska říkají, že potíže se netýkají pouze dětí s nadváhou. „Jak vysokým tlakem, tak obezitou trpí jen malé procento v této věkové kategorii,“ uvedla mluvčí pojišťovny Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Každé čtvrté dítě s vysokým tlakem pak musí užívat léky. Za onemocněním údajně stojí až z poloviny genetika. Přispět k rozvoji onemocnění může ovšem i prostý nedostatek pohybu, spánku, stres a obezita. U dospělých pak také kouření a alkohol.

Vysoký krevní tlak u dětí bývá často odhalen zcela náhodně, jelikož příznaky bývají podceňovány nebo zaměňovány s obyčejnou chřipkou. Může jít například o bolest hlavy, únavu, pocení, pocit slabosti nebo krvácení z nosu. „Pokud lékař tuto diagnózu potvrdí, je třeba ji brát vážně. Zvýšené hodnoty krevního tlaku v dětství jsou silným ukazatelem hypertenze a ischemické choroby srdeční v dospělosti,“ popsala lékařka Ingrid Dúbravová. Kromě správné stravy je podle Zoznamu.sk dobrou prevencí pohyb.

Podle odbornice Anny Vachulové, která stojí v čele slovenské organizace zabývající se vysokým tlakem, je v v této souvislosti potřeba včas získat správnou diagnózu a určit správný postup léčby. „Jakmile se pacient dostane k bezpečným cílovým hodnotám tlaku krve, je riziko vzniku komplikací minimální. Pokud ale nemá pacient dostatečně kontrolované hodnoty tlaku krve, tak se neúměrně zvyšuje riziko všech závažných i méně závažných komplikací,“ uzavřela.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Dal si pervitin, pak vezl dvě batolata. Strážníky v Praze upozornila na řidiče maličkost

Tagy: