Že dítě ke znásilnění svádí? Nezná hranice, zodpovědnost vždy nese dospělý, říká expertka

Hosty videopodcastu Generace deprese byly zleva: místopředsedkyně Evropského parlamentu Dita Charanzová, ředitelka Dětského krizového centra Zora Dušková a advokátka Lucie Hrdá.

Generace deprese (1)

Třetina dětí, která zažila sexuální zneužívání, byla mladší šesti let. Dalších 40 procent obětí tvoří děti mladšího školního věku. A zhruba 63 procent z nich bylo zneužíváno ve svých rodinách. Závažné statistiky Dětského krizového centra ve videopodcastu Generace Deprese přiblížila ředitelka centra Zora Dušková. Připomněla, že odpovědnost za čin vždy nese dospělý. Místopředsedkyně Evropského parlamentu Dita Charanzová doplnila, že každé páté dítě v Evropě bylo sexuálně zneužito. Advokátka Lucie Hrdá navíc upozornila na nelogické rozhodování soudu.

Ze statistik je známo, že každý druhý pachatel znásilnění v Česku odchází od soudu s podmínkou. Ročně v tuzemsku dojde ke zhruba dvanácti tisícům znásilnění, jen pět procent z nich oběti oznámí.

ČTĚTE TAKÉ: Copperfield měl při kouzlení sexuálně zneužít 16 žen. Nyní popsaly zkušenosti se slavným mágem

A rozsudky? „Dva roky podmínka za několikanásobné pohlavní zneužití svěřených dětí. Dva a půl roku podmínka za brutální týrání batolete s těžkými následky. Dva roky podmínka za pohlavní styk s dítětem. Tři roky podmínka za sexuální nátlak na děti a nucení k natáčení dětské pornografie. Tři roky podmínka za znásilnění bezbranné nezletilé dvěma muži. Tři roky podmínka za znásilnění vnučky...“ jmenovala moderátorka Terezie Tománková reálné tresty, které uložily české soudy.

I podmínka u dětí není výjimkou

Jak Hrdá podotkla, za svou kariéru se nesetkala s případem, kdy by sexuální zneužití bylo potrestáno nejvyšší možnou trestnou sazbou. „Bavíme se o tom, zda by se sazby měly měnit, ale všichni říkají, že sazby jsou dostatečné. A já si to myslím také. U běžného znásilnění máte sazbu dva roky až deset let, u dítěte pod patnáct let je sazba pět až dvanáct let – a není možné dát ze zákona podmínku,“ líčila.

Praxe je však jiná. „Za znásilnění dětí podmínky přesto padají, protože soudci řeknou, že trest je příliš vysoký a jdou takzvaně pod sazbu,“ uvedla Hrdá.

Evropský soud pro lidská práva ovšem nedávno vydal například rozsudek ve věci nezletilého dítěte znásilněného v rodině a v něm říká, že to, že se to děje v rodině, je extrémně významná přitěžující okolnost, kterou soudy ignorují.

A my v Česku máme třeba zveřejněný rozsudek, kde přímo soud říká: dítě bylo znásilněno, ale někým z rodiny, takže to bralo vlastně hrozně dobře, protože kdyby to byl cizí člověk, tak to bere hůř. A to je přesně naopak. To je přesně bagatelizace, proti které se snažíme bojovat,“ zdůraznila.

Ředitelka Dětského krizového centra, které působí již 32 let, představila alarmující statistiky. „Jedna třetina zneužívaných dětí je předškolního věku, tedy mladší šesti let. To je velmi závažné číslo. Mladší školní věk k tomu přidává dalších 40 procent. To znamená, že tři čtvrtiny dětí, které vstoupily do péče dětského krizového centra z důvodu sexuálního násilí, jsou děti v této věkové skupině,“ uvedla Dušková.

Zhruba 63 procent z těchto dětí je pak zneužíváno ve svých rodinách. „Čím je mladší a čím násilnější a brutálnější je zneužívání, tím je trauma větší. Nemůžeme nevidět při naší každodenní práci, že je to trauma, které skutečně láme duše dětí. Je to jedno z nejtěžších traumat, kterému mohou být děti vystaveny,“ pokračovala.

Pachateli jsou vyzrálí muži

Připomněla také tvrzení, která u sexuálního násilí na dětech zaznívají. „Jde o vinění dětských obětí – že si za to mohou samy. Chovaly se provokativně, sváděly. Je ale nutné říci, že se děti učí poznávat svět, uchopují ho, explorují, hledají hranice, neznají je. A to je přeci rozdíl mezi dospělým a dítětem. Musím deklarovat, že zodpovědnost v těchto věcech je vždy na straně dospělého,“ připomněla.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Otčím z Plzeňska měl zneužívat dceru doma i v kamionu, sestry fyzicky týral. Hrozí mu 7 let

Jak ze statistik vyplývá, z 60 procent jsou pachately sexuálního násilí na dětech muži ve věku od 30 do 49 let. „Jsou to zralí muži, kteří již se svou sexuální potřebou mají umět zacházet tak, aby si ji nesaturovali na úkor kohokoliv druhého – ať je to dítě nebo dospělá žena. Nejedná se o nejisté a nezkušené mladíky, převažují muži středního věku,“ vzkázala Dušková.

Europoslankyně Charanzová připojila čísla z Evropy. „Jsou podobná jako v Česku. Jedno z pěti dětí v Evropě je obětí nějaké formy sexuálního násilí a 80 procent těchto dětí zároveň zná pachatele. Není to tak, jak si naivně někdo může představovat, že ke znásilnění dojde v parku, když jde domů ze školy. Je to někdo, koho zná a ve většině případů je to někdo, komu věří,“ podotkla.

ČTĚTE TAKÉ: Gang, který ve Vídni znásilňoval 12letou dívku, je na svobodě. Jeden z cizinců už uprchl

Osobně je ráda, že se téma sexualizovaného násilí ve společnosti stále více řeší. „Zhruba 40 procent obyvatel v Česku má dojem, že oběť si za znásilnění může sama. Tohle přispívá k chápání tématu, vysvětlování. Možná jsme na začátku toho, abychom si společensky téma vůbec vyjasnili. Abychom si to jako společnost dokázali pojmenovat a jasně se zastávat obětí,“ dodala Charanzová.

Jak se traumatické zážitky, jako je sexuální zneužívání a znásilnění dětí, projevují po zbytek jejich života? Co může nízké tresty pro pachatele těchto trestných činů změnit? To a více se dozvíte ve výše přiloženém díle videopodcastu Generace deprese.

Tagy: