Ze zoo do divočiny. Sloní stádo z Británie se vydává domů

Třináctičlenné stádo slonů afrických ze zoo v britském Kentu čeká dlouhá cesta do Keni, kde budou vypuštěni do volné přírody. Odborníci doufají, že zde pomůžou navýšit počty tohoto ohroženého druhu. Přitom až na jediného slona se všichni členové této výjimečné skupiny narodili v zajetí.

V rámci jedinečné akce sloní stádo urazí sedm tisíc kilometrů, aby prožilo zbytek života ve své domovině. Dvanáct z nich, včetně tří slůňat, se ale narodilo v soukromé zoo nedaleko Canterbury. Nyní se díky spolupráci The Aspinall Foundation, která provozuje zoo v Kentu, keňské správě parků a Sheldrick Wildlife Trust dostanou do Keni.

Přesné informace o převozu jsou zatím předmětem diskuzí, ale již teď je zřejmé, že sloni budou převáženi při vědomí v nákladním letadle za pomoci odborníků na přepravu slonů z jižní Afriky. Na přepravní bedny si sloni začnou zvykat již nyní, aby se u nich snížila míra stresu při přepravě. Každá z nich byla vyrobena na míru jednotlivým členům stáda. Jakmile se dostanou do Keni, stráví minimálně šest měsíců pod dohledem odborníků a veterinářů, zatímco se budou aklimatizovat na jiné klimatické podmínky.

#BackToTheWild - 13 elephants move from Kent to Kenya

We at The Aspinall Foundation are quite literally taking on our largest ever conservation challenge: flying 13 elephants - weighing 25 tonnes - more than 7,000 km across the globe to return individuals from this iconic species to their ancestral homelands. This is the first time that a herd of elephants has ever been rewilded anywhere in the world. No elephant rewilding project of this scale has ever been attempted before. We will work with Sheldrick Wildlife Trust and the Kenya Wildlife Service to rewild an entire breeding herd of 13 African elephants, including 3 calves. The elephants are currently located in a 8-acre enclosure at Howletts, the Aspinall Wild Animal Park in Kent. The Howletts' elephant herd is one of the most successful breeding herds of elephants in Europe. They comprise two inter related families but our intention is to rewild them as one larger herd. Although they are receiving the best care possible, The Aspinall Foundation believes that these animals belong in the wild, and that no elephants belong in captivity. Two different sites, both in the south of Kenya, are currently under consideration, both of which provide the perfect natural conditions for the elephants. Will you help the herd? Find out more about the project and get involved here - https://justgiving.com/campaign/backtothewild

Posted by The Aspinall Foundation on Tuesday, July 6, 2021

„Jde o neskutečně vzrušující projekt, který je prvním svého druhu. Samozřejmě, že záchovný projekt takového měřítka s sebou přináší veliká rizika, považujeme je však za hodná toho, aby se tito velkolepí sloni mohli vrátit do přírody, kam patří,“ prohlásil Damian Aspinall, předseda neziskové organizace Aspinall Foundation, díky které se do volné přírody ze zajetí dostaly již gorily, nosorožci i zástupci dalších druhů. „Pokud bude projekt úspěšný, rád bych viděl ve volné přírodě i další slony držené v zajetí po celém světě,“ dodal.

Přesné místo vypuštění slonů zatím není známo. „Slonům pomáháme od sedmdesátých let. Umožnili jsme život v přírodě více než 260 zachráněným sirotkům a naše dlouhodobé projekty zajišťují, že oni, jejich divoce narozená mláďata i jejich divocí příbuzní jsou po celý život v bezpečí. Těší nás, že můžeme stejnou příležitost nabídnout i těmto třinácti slonům, až se dotknou africké půdy a dostanou se do domova, kam patří a kde budou schopni žít divoce a svobodně, jak to příroda zamýšlela,“ uvedla Angela Sheldrick, ředitelka organizace Sheldrick Wildlife Trust.

Tagy: