Ochránci zvířat v Keni slaví: Po 20 letech nezabili pytláci ani jednoho nosorožce

Zatímco pro lidi se loňský rok nesl ve znamení omezování, pro nosorožce v Keni byl naopak požehnáním. Poprvé od roku 1999 zde pytláci nezabili jediného zástupce této čeledi.

„Poprvé za 21 let eviduje za rok 2020 Keňská agentura na ochranu přírody nulový počet upytlačených nosorožců,“ uvádí v prohlášení ředitel agentury John Waveru. „To se nám naposledy podařilo v roce 1999,“ dodává. Podle něj za tímto úspěchem nestojí jen omezení možnosti cestovat spojené s pandemií, ale i účinné snahy o potírání chudoby v nedalekých venkovských oblastech či navýšení kontroly černého trhu.

Keňa je domovem druhé největší populace nosorožců v Africe. Právě zde žijí i poslední dvě samice nosorožce tuponosého severního. Ještě v 70 letech zde žilo na dvacet tisíc nosorožců dvourohých. Na začátku osmdesátých jich bylo už pouhých 350. Díky jedinečnému přístupu keňských ochránců přírody však toto číslo dále roste.

O něco menší úspěch hlásí za loňský rok ochránci i u slonů – agentura eviduje „jen“ jedenáct mrtvých jedinců. A i známý národní park Kruger podle jihoafrického ministerstva pro životní prostředí hlásí pokles případů pytláctví o třetinu. Zde jde o šestý rok v řadě, kdy se počty těchto činů snižují.

Tagy: