Zelenská z úkrytu poslala vzkaz světu: Vaši vůdci šanci na respekt ztratili, vy ještě ne

Volodymyr Zelenskyj s manželkou Olenou Zelenskou

První dáma Ukrajiny Olena Zelenská se stejně jako její manžel těší v těžké době velké oblibě. Celá její rodina se odmítla z válkou zmítané země evakuovat a podporuje odpor Ukrajinců. Nyní Zelenská v rozhovoru z krytu pro ABC News poslala nejen spojencům, ale také civilistům jasný vzkaz: „Musíme Rusko zastavit, a tím my myslím nás všechny. Vaši vůdci ztratili šanci na respekt, ale vy ještě ne.“

O funkci první dámy nestála, přesto se jí Zelenská chopila s absolutním odhodláním. Nyní stejně jako její manžel podporuje Ukrajince, kteří brání svoji vlast a volá o pomoc u západních spojenců. Výjimkou nebyl ani její úterní písemný rozhovor pro ABC News, který kvůli bezpečnosti probíhal přes aplikaci WhatsApp.

Zelenská z neznámého úkrytu, ve kterém zůstává se svými dvěma dětmi, komentovala současnou situaci v zemi. „Myslím, že moje poselství je velmi podobné tomu, které přináší celý svět. Pouze dvě jednoduchá slova: zastavme válku,“ vzkázala. Stejně jako miliony žen na Ukrajině i ona prožívá strach o nejbližší.

„Jako každá žena v zemi se bojím o svého manžela. Každé ráno, než mu zavolám, se modlím, aby byl v pořádku. Vím, jak je silný a vytrvalý, je schopný vydržet cokoliv. Především, když brání lidi a věci, které má rád,“ popsala své pocity. Stejně jako Zelenskyj by jeho manželka, 17letá dcera a devítiletý syn měli být na ruském seznamu označeni jako „cíl číslo jedna“.

Soucitných slov bylo dost

Ani přes obavy se však rodina ukrajinského prezidenta nehodlá sbalit a ze země uprchnout. Naopak je Zelenská svému manželovi velkou oporou, což dokázala i v rozhovoru, píše web Daily Mail. „Žádáme NATO, aby jménem ukrajinského lidu uzavřela naše nebe, nebo nám alespoň poskytla letadla, abychom naše nebe mohli bránit sami,“ zopakovala výzvu svého manžela.

Stejně tak ale naznačila, že slova o soucitu již nestačí a kritizovala „váhání a mlčení západních představitelů, za které Ukrajina platí velmi vysokou cen“. „Kvůli ruské válce jsme přišli o více než 71 dětí, je to genocida ukrajinského lidu. Miliony lidí trpí v Mariupolu, Charkově, Irpině či v Sumách. Nemají vodu, potraviny, léky. Ruští vojáci blokují humanitární pomoc, to musíme zastavit. Když říkám ‚my‘, myslím tím celý svět,“ vyzvala.

„Pokud světoví lídři během humanitární krize nezakročí, obrátím se na občany USA, Evropy a celého světa, aby je hnali k odpovědnosti,“ zdůraznila první dáma Ukrajiny. Podotkla, že „tito lídři mnohdy desetiletí mlčky přihlíželi, zatím co režim, kde nikdo nemůže vyjádřit svůj názor, rostl a sílil“.

„Vůdci svou šanci na respekt ztratili, ale vy ještě ne,“ řekla Zelenská a pokračovala s tím, že se klíčová rozhodnutí v současnosti dělají v kancelářích lidí, které si občané zemí sami za vůdce zvolili.

„Jste to vy, kteří jim dáváte právo jednat vaším jménem. A když nejednají – když necháváte umírat naše děti – jste to vy, kdo jim takové právo dává,“ připomněla. Dodala, že si přeje jednotné sankce pro Rusku: „Přeji si, aby se sankce z USA a EU sjednotily a byly tvrdší.“

Mimo jiné požádala o pomoc americké ženy. „Obracím se na vás a žádám, abyste podpořily ukrajinské ženy a děti, které před válkou utekly a hledají útočiště v USA. V dnešní době je každý projev laskavosti a humanismu životně důležitý,“ uzavřela.

Tagy: