Zeman o udělení nejvyššího vyznamenání Zelenskému: Projevil odvahu a statečnost

Prezident Miloš Zeman se rozhodl ocenit svého ukrajinského protějška Volodymyra Zelenského nejvyšším českým státním vyznamenáním. Potvrdil to během slavnostního předávání státních vyznamenání na Pražském hradě. Ocenil Zelenského odvahu při obraně Kyjeva před ruskou agresí. Nejvyšším českým státním vyznamenáním je Řád bílého lva.

V úvodu svého projevu hlava státu připomněla, že nedaleko českých hranic zuří válka vyvolaná ruskou agresí. „Proto byla na hradním nádvoří vyvěšena ukrajinská vlajka. Proto zde poprvé zazněla ukrajinská hymna a proto jsme vás poprosili v pozvánce na toto setkání, abyste finančně přispěli na pomoc ukrajinským uprchlíkům,“ řekl prezident hostům.

„Jedna z našich poslankyň vystoupila s návrhem, abych udělil nejvyšší české vyznamenání prezidentovi Zelenskému. Rozhodl jsem se tomuto návrhu vyhovět. Projevil odvahu a statečnost. A třebaže mu USA nabízely evakuaci, zůstal v hlavním městě své země, odkud řídí její obranu,“ zdůvodnil své rozhodnutí v úvodu ceremoniálu.

Zeman už dříve v televizním vystoupení ruskou vojenskou akci na Ukrajině odsoudil. Ruského prezidenta Vladimira Putina nepřímo nazval šílencem.

Ukrajinský prezident, bývalý populární herec a podnikatel Volodymyr Zelenskyj se nejvyšší státní funkce ujal v květnu 2019. Hned po svém nástupu do funkce označil za svou hlavní prioritu zastavení bojů na východě Ukrajiny, kde proti sobě stáli ukrajinská armáda a proruští separatisté podporovaní Moskvou.

Zelenskyj sklízel před začátkem ruské invaze od západních politiků chválu za zdrženlivost a výzvy ke klidu. Nyní apeluje hlava státu na všechny občany, aby bránili Ukrajinu a zbraně přislíbil všem, kteří je budou chtít. Odmítl nabídku opustit zemi a zůstal, byť je podle svých slov jedním z terčů ruského útoku.

Podle informací z ukrajinské strany se podařilo zmařit už několik pokusů o atentát na jeho osobu. Během ruské agrese proti Ukrajině strmě vzrostla Zelenského popularita na Ukrajině i v zahraničí.

Tagy: