Bez mobilů a techniky. Reportér CNN Prima NEWS popsal, jak se dostal k jednání v Kyjevě

Premiér Petr Fiala (ODS) se v Kyjevě setkal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Reportér Matyáš Zrno o schůzce premiérů a Zelenského v Kyjevě

Jedním z mála novinářů, který měl možnost být přímo v místě setkání ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského s premiéry Polska, Česka a Slovinska, byl reportér CNN Prima NEWS Matyáš Zrno. V následném živém vstupu popsal tvrdá bezpečnostní opatření, která tajnému přesunu předcházela.

„Dostali jsme lokaci, kde si nás vyzvedla bezpečnostní služba. Byli jsme v areálu Prezidentského paláce. Sebrali nám mobily a další techniku. Krátce kolem nás proběhl prezident Zelenskyj a po jednání následovala tisková konference. Byl nás přibližně tucet včetně ukrajinských kolegů,“ popsal přímo z Kyjeva reportér CNN Prima NEWS Matyáš Zrno.

„Měli jsme zprávu, že si nemáme brát moc zavazadel. Že nám zabaví telefony, jsme se dozvěděli až od zkušenějších kolegů. Chápeme to, cílem bylo, abychom neměli zařízení, podle kterého by Rusové mohli zjistit, kde se Zelenskyj nachází,“ dodal.

Zazněla velmi silná slova o solidaritě s Ukrajinou

Schůzky se Zelenským se zúčastnili hlavně předseda české vlády Petr Fiala (ODS) spolu se svým polským protějškem Mateuszem Morawieckým a slovinským předsedou vlády Janezem Janšou. Do Kyjeva jeli vlakem.

„Zazněla velmi silná slova o solidaritě s Ukrajinou. Podle polského prezidenta bojuje za evropské hodnoty. Fiala říkal, že Ukrajinci bojují nejen za sebe, ale i za naši zemi a naše životy. Janša byl zase hybatelem a nápad uskutečnit cestu byl jeho,“ popsal Zrno, co se dělo na následné tiskové konferenci.

„Nejste sami, naše země vám stojí po boku. Evropa vám stojí po boku,“ prohlásil Fiala. Podle šéfa české vlády byl hlavním cílem dnešní návštěvy vzkaz, že Ukrajina není sama. „Vaše návštěva Kyjeva v této pro Ukrajinu těžké době je silným důkazem podpory. Velmi si toho vážíme,“ uvedl prezident Zelenskyj na sociální síti Telegram, kde zveřejnil také záběry ze setkání.

Zmínění tři premiéři byli první zahraniční státníci přímo v Kyjevě. I když Fiala a Zelenskyj spolu byli v kontaktu přes telefon několikrát, osobní setkání podle českého premiéra nic nenahradí.

„Všichni premiéři zdůraznili, že například o detailech vojenské pomoci nemohou hovořit, ale prý se shodli na požadavcích ukrajinské strany. Došlo i na tipy na další sankce vůči Rusku a další konkrétní záležitosti. Ne vše ale bylo možné veřejně sdělovat,“ dodal Zrno z Prezidentského paláce.

Symbolická účast polského vicepremiéra Kaczyńského

To, že se na cestu s trojicí ministerských předsedů vydal také vicepremiér a možná nejvlivnější polský politik Jaroslaw Kaczyński, v sobě nese jistou symboliku a snahu navázat na odkaz jeho dvojčete, někdejšího prezidenta Lecha Kaczyńského, uvedla polská média.

Lech Kaczyński v srpnu 2008 vyrazil do Gruzie, která tehdy bojovala s proruskými separatisty i ruskými jednotkami, aby podpořil její vedení. Připojili se k němu tehdy prezidenti Ukrajiny, Litvy, Lotyšska a Estonska. Morawiecki v úterý na Facebooku připomněl tehdejší výrok Lecha Kaczyńského: „Dnes Gruzie, zítra Ukrajina, pozítří pobaltské státy a později přijde možná čas i na moji zemi, na Polsko.“ Lech Kaczyński zemřel v dubnu 2010 při leteckém neštěstí na západě Ruska.

Tagy:
válka Polsko Ukrajina ODS Petr Fiala Slovinsko Mateusz Morawiecki Volodymyr Zelenskyj Česko Kyjev Matyáš Zrno Janez Janša Lech Kaczyński