Zelenskyj vyzývá Rusy k jednání. Jinak budete mít obří ztráty, varuje

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém pravidelném nočním videoprojevu vyzval Moskvu ke smysluplným a upřímným mírovým rozhovorům, Rusko se podle něj jinak bude z války na Ukrajině zotavovat řadu generací. Kyjev podle něj od začátku nabízí mírové řešení. Obě strany spolu jednají již několik týdnů, rozhovory zatím nepřinesly zásadní průlom.

„Chci, aby mě teď všichni poslouchali, zejména v Moskvě. Nastal čas na setkání, je čas si promluvit,“ řekl. „Nastal čas obnovit územní celistvost Ukrajiny. V opačném případě budou ztráty pro Rusko tak velké, že vám bude zotavení trvat několik generací,“ dodal.

Ukrajinský prezident rovněž řekl, že Rusko úmyslně blokuje dodávky humanitární pomoci do měst, která jsou často pod silnou ruskou palbou. „Je to úmyslná taktika (...). Je to válečný zločin a budou se za to zodpovídat, na 100 %,“ poznamenal.

Dodal rovněž, že stále nejsou informace o tom, kolik lidí zahynulo v rozbombardovaném divadle v obléhaném přístavu Mariupol. V krytu v budově se podle něj ukrývaly stovky lidí, úřady již od čtvrtka uvádějí, že se jich podařilo dostat ven přes 130. Později doplnily, že zatím neregistrují žádné úmrtí, odklízení trosek však podle nich komplikuje pokračující ruské ostřelování.

Mrtvé nic nevzkřísí

I v pátek se Zelenskyj opět pustil do ruského agresora, na druhou stranu podotkl, že i když vojenský konflikt brzy skončí, mrtvé občany a zničená města už Ukrajině nikdo nevrátí. Západ pak vyzval, aby se „nekryl levným PR“.

„Okupanti nepřestávají pálit své národní bohatství. Jsem přesvědčen, že útokem na nás zničí vše, čeho ruská společnost za posledních 25 let dosáhla. A vrátí se tam, odkud kdysi začali stoupat. Jak se říká, do ‚zlých 90. let‘, ale bez svobody,“ prohlásil Zelenskyj.

Válka podle něj znamená pro Rusko bolestivý pád. „Nespravedlivá a agresivní válka má pro agresora vždy vysokou cenu. Ale ať se jim stane cokoli, nás to nemůže utěšit. Nevzkřísí naše mrtvé. Neobnoví naše města. Nevyléčí citovou ránu, která s námi zůstane navždy,“ vzkázal prezident.

Nepochybuje, že Ukrajině se podaří vše obnovit. Také doufá, že se země nakonec stane plnohodnotným členem Evropské unie, prý na tom pracuje 24 hodin, 7 dní v týdnu.

Ruská vojska i přes opakované výzvy Zelenského nadále pokračují v ostřelování, Ukrajincům se ale zatím na většině míst daří držet armádu za hranicemi měst. „Sestřelujeme ruské rakety, jak jen můžeme. Ničíme letadla a vrtulníky,“ vzkázal Zelenskyj.

Některým západním lídrům bude stále hlasitěji připomínat, že pokud Ukrajina nedostane moderní zbraně, bude to i pro ně morální porážka, která zničí jejich prestiž. Zbraně mohou podle Zelenského zachránit životy tisíců lidí.

Tagy: