Mrtvé nic nevzkřísí. Nekryjte levným PR svou touhu po zisku, vzkazuje Zelenskyj Západu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pokračoval ve svých projevech k národu i 23. den ruské invaze. V pátek se opět pustil do ruského agresora, na druhou stranu podotkl, že i když vojenský konflikt brzy skončí, mrtvé občany a zničená města už Ukrajině nikdo nevrátí. Západ pak vyzval, aby se „nekryl levným PR“.

„Okupanti nepřestávají pálit své národní bohatství. Jsem přesvědčen, že útokem na nás zničí vše, čeho ruská společnost za posledních 25 let dosáhla. A vrátí se tam, odkud kdysi začali stoupat. Jak se říká, do ‚zlých 90. let‘, ale bez svobody,“ prohlásil Zelenskyj.

Válka podle něj znamená pro Rusko bolestivý pád. „Nespravedlivá a agresivní válka má pro agresora vždy vysokou cenu. Ale ať se jim stane cokoli, nás to nemůže utěšit. Nevzkřísí naše mrtvé. Neobnoví naše města. Nevyléčí citovou ránu, která s námi zůstane navždy,“ vzkázal prezident.

Nepochybuje, že Ukrajině se podaří vše obnovit. Také doufá, že se země nakonec stane plnohodnotným členem Evropské unie, prý na tom pracuje 24 hodin, 7 dní v týdnu.

Ruská vojska i přes opakované výzvy Zelenského nadále pokračují v ostřelování, Ukrajincům se ale zatím na většině míst daří držet armádu za hranicemi měst. „Sestřelujeme ruské rakety, jak jen můžeme. Ničíme letadla a vrtulníky,“ vzkázal Zelenskyj.

Některým západním lídrům bude stále hlasitěji připomínat, že pokud Ukrajina nedostane moderní zbraně, bude to i pro ně morální porážka, která zničí jejich prestiž. Zbraně mohou podle Zelenského zachránit životy tisíců lidí.

Zelenskyj varuje před válkami na dalších kontinentech

Zelenskyj jedná také o dalším balíčku sankcí proti Rusům. „Aby pocítili, že každá raketa proti našemu státu, každá bomba, každý výstřel má svou cenu. Pro ruský rozpočet, firmy, ambice a pro konkrétní lidi, kteří reprezentují vládu,“ zdůraznil.

Sankce se podle něj musí stupňovat, dokud na Ukrajině nebude definitivní mír. Prezident je vděčný všem veřejným iniciativám, které omezují Rusko na státní i společenské úrovni.

„Pokud nebude Rusko nyní zastaveno a potrestáno, agresoři ve světě rozpoutají další války. V různých regionech, na různých kontinentech. Všude tam, kde nějaký stát sní o dobytí svých sousedů,“ varoval Zelenskyj před další možnou hrozbou.

Opět tak apeloval na Západ, aby jednal tvrději a hned. „Je nutné, aby Evropa zablokovala přístavy pro všechny ruské lodě. Je nutné, aby všechny západní společnosti opustily ruský trh a nekryly levným PR svou touhu po zisku navzdory krvi, navzdory válečným zločinům,“ dodal.

Zelenskyj také pověřil ministry a další vrcholné státní představitele, aby vypracovali dokumenty, které urychlí dodávky veškerého potřebného zboží ze zahraničí. Zmínil zejména potraviny, pohonné hmoty a další zboží, které spadá mezi základní potřeby společnosti.

Tagy: