Zeman opustil nemocnici a zamířil do Lán. V neděli plánuje jmenovat Fialu premiérem

Sanitka, která přivezla prezidenta zpátky do nemocnice

Převoz prezidenta

Prezident Miloš Zeman v sobotu v půl čtvrté odpoledne opustil Ústřední vojenskou nemocnici (ÚVN). Do ní se vrátil ve čtvrtek poté, co mu vyšel pozitivní test na koronavirus. Hlava státu plánuje v neděli v Lánech jmenovat předsedu ODS Petra Fialu premiérem. Podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové je ale schůzka vyloučená, prezident by totiž měl být v izolaci.

Ještě v pátek ráno se zdálo, že slib do rukou Zemana složí Fiala až za dva týdny, kdy by prezidentovi měla skončit izolace. Nakonec ale zřejmě bude vše jinak. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček oznámil, že hlava státu nového premiéra jmenuje již v neděli, a to v Lánech. Vzhledem k Zemanově nákaze je však otázkou, jak Fialovo jmenování proběhne.

Plánované setkání Zemana s Fialou mnoho kritiků kvůli platným normám odsoudilo. Podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové výjimky neexistují ani pro prezidenta.

„Nediskutovali se mnou o tom. A opakovala jsem mu, že stále platí metodický pokyn, kdy se musí dodržovat pravidla izolace,“ uvedla Svrčinová s tím, že si fyzické jmenování premiéra ve chvíli, kdy je Zeman nakažen koronavirem, nedokáže představit.

Podle tvrzení Hradu přitom ona sama má dohlížet na to, aby setkání proběhlo v rámci platných hygienicko-epidemiologických opatření. Hradní kancléř Vratislav Mynář ovšem nechtěl na vyjádření Svrčinové reagovat.

Setkání přes skleněnou stěnu?

Hlavní hygienička v sobotu uvedla, že Zeman s Fialou by měli být při ceremoniálu v oddělených místnostech nebo by mezi nimi mohla být skleněná bariéra. Mluvit by spolu mohli například pomocí mikrofonů. Izolace podle Svrčinové umožňuje přímé setkání se Zemanem jen členům rodiny nebo zdravotníkům.

Fiala je vzhledem ke krizové situaci, v jaké se Česko nachází, přesvědčen, že je potřeba jednat rychle. „Jmenování má probíhat tak, aby byly dodrženy všechny hygienické předpisy a pravidla. Jsme už od 16. listopadu připraveni převzít vládu. Budu přesvědčovat pana prezidenta, že je v zájmu všech, aby tu co nejdříve byla nová vláda,“ zmínil předseda ODS na páteční tiskové konferenci.

Podle některých právníků není ke jmenování premiéra prezidentem potřeba fyzické setkání. „Jedná se o akt, který se dá udělat písemně a na dálku,“ konstatoval například právník Ondřej Dostál (Piráti).

Zeman měl Fialu původně jmenovat už v pátek. I přesto, že mu členové lékařského konzilia doporučovali, aby v ÚVN ještě zůstal, do Lán se vydal už ve čtvrtek dopoledne. Tam však strávil jen pár hodin a poté, co mu vyšel pozitivní test na koronavirus, se musel do ÚVN vrátit.

Tagy: