„Země trpí“. Australské záchranné stanice se potýkají s následky záplav

Záchranné stanice v Novém Jižním Walesu se opět potýkají s následky ničivých záplav, které sužují tento kout Austrálie již po několikáté jen za tento rok. Kromě zraněných a topících se zvířat se stanice obávají i nárůstu počtu zvířat, která onemocní kvůli konzumaci kontaminované vody.

Záchranná stanice v Sydney pečuje o klokaní mláďata, která v hustém dešti přišla o matky, ale i o zraněné želvy či ptáky. S ohledem na zkušenosti z předchozích záplav zaměstnanci stanice očekávají i prudký nárůst nemocných koal, ptáků a klokanů kvůli náporu na jejich imunitní systém. Záplavy ve velkém dopadají i na vačnatce, kteří se ukrývají v norách, ze kterých nemohou uniknout.

Prudké deště přinesly práci i rezervaci pro divoká zvířata Aussie Ark. Právě zde jsou do přírody znovu vypouštěni například kunovci tečkovaní či ďáblové medvědovití, jelikož jsou zde chráněni před predátory, jako jsou lišky či kočky. Nejvíc se zde však obávají o osud vačnatců, kteří jsou na stres citliví.

„Padající stromy, silný vítr, to stačí na to, aby se zbavili svých mláďat. Přitom právě tady mají tyto populace žít v bezpečí a pohodlí, aby se v klidu množily,“ vysvětluje své obavy Tyler Gralton, zaměstnanec azylu, a dodává, že mláďata si s rozmary počasí nedokáží poradit a hrozí jim utopení. „Již zranitelní jedinci, ať už jde o staré, mladé či nemocné, tyto události obvykle nepřežijí.“

Dopady přírodních katastrof posledních let si však odborníci netroufají odhadovat. „Nacházíme se v období rychlé klimatické změny. Musíme upravit svou politiku, to, jak se každý den chováme,“ uvádí Prishani Vengetas, veterinářka ze záchranné stanice v Sydney. „Naše Země opravdu trpí.“

Tagy: