Zemřel Kočnerův bratr. Vůči odsouzenému podnikateli se tvrdě vymezil, podpořil i Čaputovou

Ve věku 53 let zemřel Ivan Kočner, mladší bratr Mariana Kočnera, slovenského podnikatele odsouzeného za podvod s falešnými směnkami a spojovaného s vraždou novináře Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové. Podle webu Pluska.sk podlehl boji s vážnou nemocí. Ivan Kočner se od bratra veřejně distancoval, zaujímal jiné politické postoje, dokonce podpořil Zuzanu Čaputovou v její prezidentské kampani.

Informaci o smrti Ivana Kočnera, který zemřel v pátek 11. října, potvrdilo webu Pluska.sk několik zdrojů z obce Vištuk, kde Kočnerovi bydlí. „Ano, bohužel, je tomu tak. Zemřel,“ uvedla jedna z obyvatelek a dodala, že měl mít zdravotní problémy již delší dobu. Někteří sousedé si také všimli, že postupně přestal komunikovat a jeho zdravotní stav se zhoršoval. „Viděli jsme ho na procházkách se psem, ale bylo na něm vidět, že chřadne,“ poznamenala další z obyvatelek.

ČTĚTE TAKÉ: Raketa by mohla v Bruselu rozbít fontánku, řekl Fico. Za výrok ho pochválil Lavrov

Ivan Kočner byl mladším bratrem Mariana Kočnera, jehož jméno se stalo synonymem pro jednu z největších justičních kauz v novodobých slovenských dějinách. Proti svému bratrovi, jenž je obviněn z objednání vraždy investigativního novináře Jána Kuciaka, se Ivan Kočner otevřeně postavil.

Veřejně například vystoupil s tvrzením, že Marian Kočner o likvidaci žurnalisty hovořil již v minulosti. Na rodinné oslavě prý prohlásil, že „je třeba novináře odstranit“, což Ivan Kočner považoval za svou občanskou povinnost nahlásit úřadům, připomněl web Aktuality.sk.

Do své kavárny Mlsná Emma, ​​kterou provozoval s manželkou, později pozval i rodiče zavražděného Kuciaka a jeho snoubenky Kušnírové. „Považoval jsem za slušné, aby si měli kde sednout a odpočinout. Tak jsem jim navrhl, ať přijdou, budou-li mít energii a chuť,“ uvedl v rozhovoru pro Aktuality.sk v roce 2020.

Kromě toho také proslul svou podporou Zuzany Čaputové v její prezidentské kampani. Byl jedním z těch, kteří se objevili v jejím předvolebním videu, kde sdílel své naděje na lepší politickou budoucnost Slovenska.

Marian Kočner si v současné době odpykává devatenáctiletý trest odnětí svobody za kauzu padělání směnek. Odsouzen byl společně s Pavlem Ruskem a Štefanem Ághem. Čeká ho navíc nové projednávání případu objednání vraždy Kuciaka a Kušnírové, jelikož se státní zastupitelství odvolalo proti původnímu rozsudku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Krvelační bastardi, zaútočil Fico na novináře. Chce založit úřad na kontrolu médií

Tagy: