Případ vraždy Kuciaka nekončí. Prokurátoři podali písemné odvolání o 115 stranách

Ačkoliv v květnu soud první instance na Slovensku rozhodl o nových trestech v kauze vraždy novináře Jána Kuciaka a klíčovou postavu celého procesu Mariána Kočnera osvobodil, bylo jasné, že případ, který otřásl Slovenskem, ještě nekončí. Prokurátoři se okamžitě proti kontroverznímu rozsudku odvolali a 8. září zaslali soudu dokument o 115 stranách.

„Obsahem odůvodnění odvolání je i návrh na provedení nových důkazů, které nám nebyly známy v době řízení před soudem prvního stupně, a také návrh na provedení dalších důkazů vzhledem k jednostrannému vyhodnocení důkazní situace soudem prvního stupně zejména ve prospěch obžalovaného Mariána Kočnera a ignorování více provedených důkazů v jeho neprospěch ze strany soudu. Blíže se v tomto stadiu řízení k novým důkazům vyjadřovat nebudeme,“ řekl prokurátor Matúš Harkabus pro web Aktuality.sk, pro který Kuciak pracoval.

Už delší dobu se totiž hovoří o prohledání mobilů Kočnera a jeho pravé ruky Zsuzsové, u kterých by současné technologie dokázaly obnovit i jiná a vymazaná data, než ke kterým se policii podařilo v minulých letech dostat. Problémem však je, že soud dosud k opětovnému zkoumání mobily nevydal a prokurátoři stále nemají nové analýzy k dispozici.

ČTĚTE TAKÉ: KOMENTÁŘ: Osvobození Kočnera je šok. V kauze Kuciak vyhrál soudní bitvu, válka ale nekončí

Podle Harkabuse o zpřístupnění zažádali už před čtyřmi měsíci: „Zajištěné mobilní telefony nám ze strany soudu nebyly dosud zapůjčeny navzdory tomu, že jsme o to požádali zvláštním přípisem dne 22. 5. 2023 za účelem zajištění jejich odborného zkoumání v tomto řízení, jelikož během řízení je soud nezpřístupnil jednajícím orgánům v jiném trestním řízení.“

Co bude nyní následovat? Po podání písemného odvolání se k němu mohou vyjádřit i ostatní zúčastněné strany. Následně o odvolání rozhoduje Nejvyšší soud SR, který může rozsudek potvrdit a odvolání zamítnout, či vydaný rozsudek zrušit a obnovit soudní řízení.

Květnové verdikty

Soud první instance na Slovensku v květnovém líčení uznal obžalovanou Alenu Zsuzsovou vinnou z objednávky vraždy Jána Kuciaka a vyměřil jí trest v délce 25 let vězení. V případě Kočnera soud prohlásil, že neměl dostatek důkazů o tom, že by za objednávkou stál Kočner a Zsuzsová tak učinila vše bez jeho vědomí.

K tomuto verdiktu však nedospěli tři soudci jednomyslně, informoval slovenský deník Nový Čas. Jeden z nich, konkrétně Jozef Pikna, byl přesvědčen i o vině Kočnera. Na devíti stranách, které připojil k rozsudku jako odlišné stanovisko, vysvětlil veřejnosti, proč s kolegy nesouhlasil –⁠ Alena Zsuzsová podle něj Kočnera obdivovala a pojil ji k němu intenzivní vztah: „Je tedy třeba vycházet při vyhodnocování důkazů v tomto řízení z premisy, že Marián Kočner měl zásadní vliv na Alenu Zsuzsovou a její jednání,“ napsal tehdy soudce Pikna.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vyneseni rozsudku v kauze vraždy novináře Jána Kuciaka

Tagy: