Zemřel legendární slovenský autor. Novináře a spisovatele Janovice milovali dospělí i děti

Ve věku 86 let zemřel po dlouhém boji s nemocí spisovatel, básník, novinář a textař Tomáš Janovic. Smutnou zprávu potvrdila agentuře TASR rodina zesnulého umělce. Věnoval se tvorbě jak pro dospělé, tak pro děti.

Agentura TASR označuje Janovice za nestora slovenského humoru. Svoji kariéru začínal v satirickém časopisu Roháč, kam přispíval svými epigramy a aforismy. Později působil i jako divadelní dramaturg a scénárista.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Slovenská hudební scéna truchlí. Ve 36 letech zemřel známý zpěvák, slova manželky lámou srdce

Za své dlouholeté působení na poli kultury publikoval desítky děl, mezi kterými se vyskytly sbírky anekdot, básní, bajek, humoresek, satirických próz i další. Ve své tvorbě zároveň spolupracoval i s Milanem Lasicou, se kterým vydal například knihu aforismů Zoči-voči či sbírku písňových textů Piesne o ničom. Dětské čtenáře bavil řadou titulů od svých autorských začátků v 60. letech až do nedávné doby, kdy mu v roce 2016 vyšla poslední kniha pro mládež Zažmúr očká.

Svým talentem si vysloužil mnoho prestižních ocenění. Bývalý prezident Andrej Kiska mu v roce 2017 udělil státní vyznamenání Řád Ľudovíta Štúra II. třídy. Ten se uděluje za dlouhodobé mimořádné zásluhy o rozvoj demokracie, ochranu lidských práv a svobod a rozvoj literatury a audiovizuální tvorby.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Poslední loučení s Županičem. Rodina ho chystá před Vánoci, na parte se skví verše z muzikálu

Tagy: