Hudební svět truchlí: Zemřel dirigent Moulík. Absolonová mu poslala vzkaz do nebe

S koncem roku 2022 stíhá českou i zahraniční kulturní scénu jedna smutná zpráva za druhou. S tou poslední přišla herečka Monika Absolonová. „Navždy odešel pan Arnošt Moulík,“ informovala své sledující. Uznávaný dirigent odešel v nedožitých 87 letech. Do nebe mu poslala vzkaz.

„Tohle je další smutná zpráva. Navždy odešel pan Arnošt Moulík, skvělý dirigent. Měla jsem tu čest s ním spolupracovat při Noci na Karlštejně a při mém prvním nastudování Funny Girl. Byl geniální,“ zdůraznila herečka na svých sociálních sítích.

Následně vyjádřila upřímnou soustrast manželce Ivě, celé rodině a všem blízkým i vzdáleným. Na konec připojila vzkaz na rozloučenou: „Arnošte, šťastný let do nebe.“

Rodák z Peček se měl podle rodinné tradice stát kožešníkem, takový osud si však nepřál. Talent ho zavedl na Pražskou konzervatoř, na které vystudoval skladbu a dirigování. Celou svou kariéru se pravidelně vracel do Hudebního divadla Karlín, v němž v pozdějších letech zastával funkci šéfdirigenta. Byl také v angažmá ve Státním divadle v Brně.

Ve spolupráci s režisérem Petrem Novotným jako první v Česku nastudovali české verze světově populárních muzikálů – ať už šlo o Funny Girl, na němž spolupracoval i s Absolonovou, Bídniky, Jesus Christ Superstar nebo Sugar: Někdo to rád horké. Na kontě má za svou kariéru desítky populárních muzikálů. Za svou tvorbu obdržel Diplom Oldřicha Nového a Zvláštní cenu kolegia Thálie.

Tagy: