Známá autorka podlehla zákeřné nemoci. Chtěla se dožít konce Meloniové, ta jí vzdala hold

Ve věku 51 let zemřela jedna z nejvýznamnějších italských spisovatelek současnosti a aktivistka Michela Murgiaová, informoval web The Guardian. V květnu oznámila, že jí byla diagnostikována rakovina ledvin ve čtvrtém stádiu.

Murgiaová bojovala za liberální hodnoty, práva LGBTQ+, otevřeně hovořila o eutanazii a tvrdě kritizovala současnou italskou vládu. Po diagnóze s veřejností sdílela svůj boj s rakovinou, nadále psala články a vystupovala ve veřejných debatách. „Teď si svůj život užívám, už mi nikdo nemůže ublížit,“ řekla při jednom ze svých posledních setkání se čtenáři.

„Říkám a dělám všechno, co chci. Co mi kdo může udělat? Vyhodit mě? Chtěla jsem se obléknout v deset ráno do večerní róby, jako to dělají královny, a to se mi podařilo. Není s tím ale třeba čekat, až budete mít rakovinu,“ citoval její slova The Guardian.

ČTĚTE TAKÉ: Smrt oblíbené slovenské influencerky Diany. Zemřela ve 39 letech, smutní i slavný fotograf

V květnu po diagnóze pro web Corriere.it vyjádřila přání: „Doufám, že až zemřu, Giorgia Meloniová nebude italskou premiérkou.“ Její vládu považovala za fašistickou. „Ať na mne lidé vzpomínají, jak chtějí. Nikdy jsem se nepřetvařovala, abych se někomu zalíbila. V životě jsem potkala spoustu úžasných lidí. Není pravda, že svět je ošklivý,“ dodala v upřímném rozhovoru.

Murgiaová se narodila v Cabras v italské Sardinii v roce 1972, vystudovala teologii a začala svou kariéru jako učitelka náboženství, poté se věnovala psaní. V roce 2006 vydala své první dílo Il mondo deve sapere (v překladu Svět musí vědět), informoval web Wanted in Rome.

O tři roky později následovalo klíčové dílo Accabadora, díky němuž se zařadila mezi nejvýznamnější autorky současné generace italských spisovatelů.

V červenci tohoto roku se Murgiaová v obklopení svých přátel, o nichž hovořila jako o své „queer rodině“, provdala za herce a režiséra Lorenza Terenziho.

Její smrt zasáhla řadu kolegů, umělců, ale i politiků. Soustrast vyjádřila i italská pravicová premiérka Giorgia Meloniová. „Byla to žena, která bojovala za obranu svých myšlenek, a přestože byly notoricky odlišné od mých, velmi si toho vážím,“ napsala Meloniová.

PODÍVEJTE SE TAKÉ: Zemřela oblíbená česká herečka Jana Šulcová

Tagy:
smrt spisovatelka LGBT The Guardian právo eutanázie aktivismus Řím Sardinie Giorgia Meloniová Michela Murgia intelektuálka