Brazilka po ibuprofenu málem oslepla. Boláky po těle způsobila velmi vzácná reakce

K úlevě od menstruačních bolestí si mladá žena z Brazílie vzala v roce 2011 volně dostupný lék ibuprofen. Její tělo ale reagovalo hrozivým způsobem. Když se probudila s puchýři v puse, odebrala se do nemocnice, kde na 17 dní upadla do kómatu. Když přišla k vědomí, měla zohyzděný obličej a málem přišla o zrak, napsal web The Sun. Látka v ní spustila velmi vzácnou imunologickou reakci, ke které dochází u 1-2 lidí z milionu případů. Za posledních 13 let pak podstoupila více než 24 zákroků, přesto se stále potýká s trvalými následky.

„Bylo to, jako by mě někdo spálil zevnitř,“ vyjádřila svou bolest Jaqueline Gmacková pro The Sun. „Vůbec jsem nevěděla, co se mi stalo,“ dodala.

Během 48 hodin po užití ibuprofenu jí začalo mírně svědit oko a vyskákaly jí první puchýře. Příznaky se rychle stupňovaly a nakonec skončila v kómatu. „Když jsem se probudila, zjistila jsem, že mám celé tělo obvázané, skoro nic nevidím a v krku mám hadičku. Teprve pak mi to všechno začalo docházet,“ uvedla.

ČTĚTE DÁLE: Zdanění cukru by nám pomohlo v boji s obezitou, tvrdí Philipp. V Evropě jí kralujeme

V nemocnici se žena dozvěděla, že látka spustila vzácnou reakci, která se rozvinula ve Stevensův-Johnsonův syndrom. Obvykle se projevuje jako vedlejší účinek léků nebo při infekci, například zápalu plic. První příznaky se podobají chřipce, informoval Daily Mail. Později se přidává horečka a bolestivé puchýře v oblasti úst, nosu či genitálií. Pokožka odumírá a odlupuje se z těla. Pokud lékaři okamžitě nezakročí, končí takové případy v extrémních případech i smrtí.

Jaquelineina nepřirozená reakce jejího těla na lék vážně poškodila zrak. „Oční lékař mi řekl, že musím co nejrychleji podstoupit operaci, jinak o něj přijdu úplně. Když jsem odcházela z ordinace, brečela jsem,“ vyprávěla svůj příběh. Od roku 2011 podstoupila více než 24 zákroků, včetně transplantace rohovky a kmenových buněk. „Musím se smířit s tím, že už nikdy neuvidím jako dřív,“ řekla.

Ročně se syndrom projeví přibližně u jednoho až dvou lidí z milionu, napsal Daily Mail. Jakmile se objeví první příznaky, nemocnice zahájí léčbu příznaků – lékaři pacientovi podají silné léky na zmírnění bolesti a dostatek tekutin. Úplné zotavení trvá několik týdnů až měsíců. Jako možný vedlejší nežádoucí účinek je uváděn u přibližně 220 léků.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Podívejte se, jak probíhá nouzový výdej léků

Tagy: