Philipp: Zdanění cukru by nám pomohlo v boji s obezitou. V Evropě jí kralujeme

Po zdanění sladkých nápojů a potažmo obecně cukrů volá poslanec a lékař Tom Philipp z KDU-ČSL. Podle něj jde o jeden z kroků, který by Česko mělo učinit v boji s obezitou. Uvedl to v pořadu K věci na CNN Prima NEWS. Philipp předpokládá, že lidovci návrh podpoří, protože Česko musí posílit zdravotní prevenci, přičemž odkazoval na doporučení Národní ekonomické rady vlády (NERV).

„V obezitě kralujeme v rámci Evropy i celého světa. Jako populace jsme opravdu velmi obézní,“ potvrdil Philipp. Zároveň dodal, že obezita vede k dalším zdravotním problémům. Mimo jiné způsobuje vysoký krevní tlak, cukrovku nebo kloubní onemocnění. „Má spoustu návazností, které vedou k tomu, že je zdravotnictví přetížené,“ upozornil poslanec.

ČTĚTE TAKÉ: Na špatném stavu zdravotnictví nese vinu i opozice, řekl Prymula. Kdy očekává náraz do zdi?

Jednou z možností, jak alarmující situaci vyřešit, je snížení spotřeby cukru. K tomu by mohla vést právě vyšší daň ze slazených nápojů a potravin. Ta by navíc mohla prospět i státní kase. „Nejde jen o peníze,“ podotkl ale Philipp, „jde i o pohodu lidí.“

Jak vysoká by měla daň být, prozatím neuvedl. Vše je prý v jednání.

Lidovci by podle svého zástupce Philippa návrh zřejmě podpořili. „Předpokládám, že takový návrh podpoříme, nicméně ta diskuse se teprve rozjíždí,“ řekl pro CNN Prima NEWS. Ve funkčním období současné vlády se však zřejmě schválit nestihne. „Vzhledem k tomu, v jaké fázi debat jsme, se nám to pravděpodobně nepodaří. Pokud by však nastal nějaký širší konsenzus i s opozicí, dovedu si představit, že bychom to byli schopni schválit ve zkráceném režimu i takový návrh,“ zmínil v pořadu K věci.

Právě větší důraz na zdravotní prevenci doporučila i Národní ekonomická rada vlády (NERV). Ta právě mimo jiné zkritizovala i nedostatečné zdanění zdraví škodících návykových látek včetně alkoholu, slazených nápojů a potravin s vysokým obsahem cukru.

Vysoký podíl obézních lidí v Česku totiž významně zatěžuje zdravotnický systém, uvedlo ministerstvo zdravotnictví ve strategickém dokumentu Zdraví 2030. Podle odhadů stojí zdravotnictví zhruba 30 miliard korun ročně. Celou ekonomiku pak zhruba 100 miliard korun. Pro srovnání - letos systém veřejného zdravotního pojištění hospodaří se 500 miliardami korun.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Bonding pomáhá miminku i rodičům. V Olomouci však chybí kvalitní oxymetry, vznikla sbírka

Tagy: