Ženský element v architektuře: Zásadní jsou chuť a vize, říká Jana Mastíková

Architektura. Téma, které málokterého Čecha zaujme natolik, že přestane mluvit a začne naslouchat. Když se nad tím ale člověk zamyslí, je to trochu škoda. Budovy, domy, stavby, ať jim říkáme jakkoli, ať slouží k jakémukoli účelu, mají jedno společné. Trávíme v nich podstatnou část našich životů, poskytují nám bezpečí i pohodlí. Aby tohle všechno splňovaly, musí je někdo důmyslně navrhnout a postavit. Právě to už 27 let dělá architektonická a projekční kancelář Loxia, jejíž kormidlo před třemi lety převzala žena. Jana Mastíková.

Psal se rok 1995, když se architekt Milan Veselý rozhodl zúročit všechny získané vědomosti a zkušenosti a uskutečnit svůj sen. Pojmenoval ho Loxia – latinsky křivka, což vysvětluje následovně:

„Křivka není ani přímka, ani volně tažená čára. Není to suše a nudně narýsovaná věc a není to ani bláznivě nakreslený nesmyl. Křivka je promyšlený tah. Má dokonalost přímky a volnost a svobodu čáry. Vyžaduje jasné tahy a odmění vás svojí ladností a elegancí. Křivka je matematika a logika, nesmí být náhodná, tudíž v ní musí být i řád, respekt k zákonitostem a zodpovědnost. A takto v LOXIA tvoříme, promyšleně, jasně a zodpovědně, avšak stále volně, kreativně a svobodně.“

LOXIA

Naším cílem je dokonalý dům, který stojí kdekoliv na světě a přináší radost svým majitelům i těm, kdo ho užívají, nebo v něm žijí. Dům, který respektuje svoje okolí a životní prostředí, a současně dům, který se sám za sebe nestydí. Architektura není pouze umění, je to také tradiční a dlouhou historií prověřené řemeslo.

Ostatně křivku už před více než sto lety oslavoval i proslulý katalánský architekt Antoni Gaudí: „Přímka patří člověku. Zakřivená linie patří Bohu.“

A sen Milana Veselého už 28 let roste, vyvíjí se a vzkvétá. Hledání inspirace i výzev už ovšem svěřil další generaci. Konkrétně člověku, jemuž v krvi koluje stejná vášeň pro architekturu, jakou kdysi zahořel on sám, Janě Mastíkové. I ona pokračuje v přijímání výzev, jakou je navrhování a realizování staveb všeho druhu.

Vedení se mění, hodnoty zůstávají

Vedle lásky k architektuře, touhy po inspiraci a odhodlání ke zdolávání nových výzev v Loxii jsou už déle než čtvrt století stejně důležité také přátelská atmosféra a týmový duch. Za své je přijala i Jana Mastíková, jejíž heslo zní:

„Skvělý projekt vznikne jen díky dobrému týmu lidí.“

Tým v Loxii aktuálně čítá 60 zaměstnanců. Jana Mastíková ale nerada mluví o tom, že je vede. Sama říká, že je při práci provází, radí jim a společně pak tvoří. Získání postu hlavní architektky označuje jako životní změnu. „Cestu k hlavní architektce jsem si vyšlapala. Stala jsem se jí postupně. Jsem jí tři roky. Je to trochu jiná práce, máte na starosti veškeré klienty, projekty i koncepty. Je to komplexní péče, aby všechno fugnovalo.“

A to se daří. Loxia navrhuje a realizuje plány na stavbu veřejných i administrativních budov, také bytové komplexy či rodinné domy. „Jsem hrdá na každý úspěch, který se podaří. V dnešním světě něco navrhnout, vyprojektovat, prosadit a hlavně postavit je strašně složité,“ přiznává Jana Mastíková náročnost oboru, jakému zasvětila svůj profesní život. Současně ale dodává, že je přirozeně cílevědomá, což jí pomáhá zdolávat případné překážky na cestě k cíli. „Mám nadšení a zápal. A věřím, že se mi daří strhnout lidi kolem sebe, aby do toho ten zápal dali taky.“

Jana Mastíková

Architektura ji fascinovala už v dětství. Ráda si stavěla domečky z mechu a větví.

V dětství jí rovněž učarovala Barcelona a Španělsko jako takové. Tamní architekturu označuje jako geniální. Na jihu Španělska, konkrétně v Seville absolvovala zahraniční stáž.

Na architektuře ji baví komplexnost a rozmanitost.

Váží si každého architekta, který dokáže přijít s dobrým návrhem a ten pak zrealizovat. Ví, jak složitý úkol to je.

Architektura jako desetiboj

Architekty Jana Mastíková přirovnává k desetibojařům. Nestačí mít dobrý nápad, přenést ho z hlavy na papír a nechat ho zrealizovat. Přehled, který architekt musí mít, zahrnuje mnohem širší škálu témat, než si mnozí umějí představit.

„Nemůžete se soustředit jen na vrh koulí a skok do dálky. Musíte se soustředit na všech 10 disciplín a zejména se zlepšovat v těch, které vám nejdou. Že jste kreativní, neznamená, že rozumíte technologiím, neznamená to, že sledujete nové trendy, co se týká nízkoenergetických budov. Musíte sledovat legislativu, musíte rozumět i těm personálním věcem. Musíte mít sociologický, urbanistický přesah... Je to neustálé objevování věcí, které ještě neumím, ale je třeba se je naučit,“ přistupuje ke své profesi Jana Mastíková i po dlouhých letech s pokorou.

Ta jí ovšem nebrání ve velkých plánech. „Myslím, že se za těch 27 let podařilo vybudovat architektonicko projekční kancelář, která je jedna z největších u nás. Je zcela nezávislá a samostatná a já bych byla ráda, kdyby Loxia byla se mnou úspěšná minimálně dalších 27 let.“

Více se o úspěšné architektce dozvíte v pořadu Úspěšní

Tagy:
architekt projekt architektura česká architektura Praha Tesla Motors Stavba roku Milan Veselý Jana Mastíková Loxia