Ženu rozdrtily náklaďáky, když se snažila dostat ze sněhu. Japonci bojují s kalamitou

Sněhová kalamita už několik dní drtí Japonsko. Na dálnicích uvízly stovky aut, na mnoha místech museli řidiči přečkat noc uvnitř svých vozidel. Tisíce domácností zůstaly bez elektřiny, sníh si navíc vyžádal už čtyři lidské životy. Seniorku na ostrově Hokkaidó přimáčkly nákladní vozy, když se snažila vyprostit ze sněhové pasti. V prefektuře Niigata zase na otravu oxidem uhelnatým zemřela 27letá žena, když se ohřívala uvnitř svého auta.

Letos se Japonsko až doposud těšilo mírnému počasí, uplynulý víkend ale vše změnil. Nastoupilo husté sněžení, v několika regionech napadly i více než dva metry bílé pokrývky. Největší nadílky se dočkaly prefektury Niigata, Jamagata, Aomori či Hókkaidó. Třebaže jsou místní v daných oblastech zvyklí na vydatné sněžení, letošní várka jim dělá hluboké vrásky na čele.

Na dálnicích severně od Tokia se tvoří dlouhé kolony aut. Uvízly jich stovky, dopravu komplikují také četné nehody. Kvůli zasněženým kolejím byla dočasně přerušena i vlaková doprava. Do vyprošťování vozidel i samotných řidičů se musela zapojit japonská armáda.

Tisíce domácností kvůli poškození elektrického vedení zůstaly bez proudu, informují japonská média v čele s veřejnoprávní televizní stanicí NHK a deníkem Mainiči. Kdo se spoléhal na elektrická kamna, měl v posledních několika dnech smůlu.

Sněhové peklo si vyžádalo několik lidských životů. Ve městě Kašiwazaki v Niigatě zemřel 85letý muž, který spadl do příkopu při odklízení sněhu. Další obětí ze stejné prefektury byla 27letá žena, která se podle policie nejspíše snažila ohřát ve svém autě nedaleko domu. Uvnitř vozidla se ale otrávila oxidem uhelnatým.

Na ostrově Hokkaidó byla 63letá žena přimáčknuta mezi dvěma nákladními auty, když se snažila dostat ze sněhu, a ve městě Akita nepřežil pád při vyklízení střechy 73letý muž. Úřady v souvislosti se sněhovou kalamitou evidují desítky zraněných.

Tagy: