Židovskou svatbu se nepodařilo utajit, synagogu zaplnilo k prasknutí 7 tisíc hostů

Ilustrační foto

Na tajné židovské svatbě se sešlo 7 tisíc lidí

Chybělo málo a utajila by se židovská svatba čítající 7 tisíc hostů. Video z Chasidské synagogy v Brooklynu, které zachytilo rozjařené svatebčany při veselce namačkané na sobě, ale uniklo na veřejnost, píše web New York Post. Nikdo ze zúčastněných neměl na sobě roušku, a to i přes to, že USA zaznamenávají rekordní přírůstky nakažených koronavirem.

Bezstarostná veselka se nakonec nevyvedla tak, jak měla. Velkolepou svatbu Joela Teitelbauma, vnuka Satmara, velkého rabína Aarona Teitelmana, plnou zpěvu, radosti i tance, chtěli organizátoři utajit. Všech 7 tisíc pozvaných se mělo do synagogy dostat, aniž by o tom kdokoli další věděl, zmínil kauzu web New York Post.

„Vzhledem k situaci s vládními omezeními byly přípravy prováděny tajně a diskrétně, aby nepřitahovaly pozornost cizích lidí,“ uvádí se v novinách Der Blatt, publikaci satmarské sekty. V posledních týdnech organizátoři neúnavně pracovali na tom, aby vše uspořádali co nejlépe.

„Všechna oznámení o nadcházejících oslavách byla předávána ústním podáním, bez písemných oznámení, bez plakátů na stěnách synagogy, bez pozvání zaslaných poštou ani bez zprávy v jakékoli publikaci, včetně těchto samotných novin,“ píše se dále.

Přitom už minulý měsíc stát nařídil zrušení další plánové svatby, která měla přilákat až 10 tisíc lidí. Sbor zamítnutí nazval „neoprávněným útokem“. Proto se rozhodli organizátoři svatbu Joela Teitelbauma utajit.

Úmrtí na koronavirus ve vlastních řadách

„Dny před svatbou byly plné napětí, protože nevěděli, co přinese další den nebo další okamžik; který nespokojený vyděděnec by mohl využít této příležitosti k zneužití i toho, co nebylo napsáno nebo zveřejněno, k vytvoření zbytečného rozruchu a k narušení simchy (radosti), nedej bože,“ uvedl Der Blatt.

Ochota synagogy uspořádat veselku tak jen podtrhuje už dříve kritizovanou ignoraci chasidské komunity, která se vymezuje proti snahám o zastavení šíření viru. Ten jen v New Yorku zabil téměř 25 000 lidí.

Je ironií, že prezident synagogy, R'Mayer Zelig Rispler, který otevřeně vyzval brooklynskou ortodoxní komunitu k dodržování bezpečnostních opatření proti koronavirům, zemřel minulý měsíc na COVID-19 ve věku 70 let.

Tagy:
synagoga USA koronavirus COVID-19 židovská svatba Brooklyn ignorace chasidské komunity