USA hlásí milion nakažených za týden. Trump ale celonárodní karanténu odmítá

USA

USA má rekordní počet nakažených

Americké státy znovu zavádějí přísná opatření proti šíření nákazy koronavirem. Reagují tím na situaci, kterou lokální média označují za dosud nevídanou. Za necelý týden v zemi přibylo milion nakažených a každý den zemře více než tisíc Američanů s covidem. Celonárodní strategie ale z Bílého domu nepřichází. „Hlavním důvodem nárůstu je zřejmě nejednotnost v rozsahu a načasování preventivních opatření jednotlivých států," uvedl v pořadu 360° Pavlíny Wolfové novinář z New Yorku Jan Zika.

„Teď jsme dosáhli bodu, před kterým jsme varovali. Jsme v té nejhorší situaci od počátku pandemie. Nikdy předtím to nebylo tak děsivé,“ uvedla guvernérka Michiganu Gretchen Whitmerová předtím, než ohlásila zavedení třítýdenní karantény.

Ta má platit ve státě Michigan od středy 18. listopadu. Ruší se prezenční výuka, skupinové sporty a kulturní akce, zavírají se restaurace a zakazují se shromáždění nad 25 osob. „Řítíme se ze svahu a musíme s tím něco dělat,“ dodala Whitmerová. Michigan následují i další státy.

Podle Ziky může být nejednotnost v rozsahu a načasování preventivních opatření jednotlivými státy důvodem šíření nákazy. „Každý stát si nastavil svá pravidla, ale stále platí volný pohyb osob a virus samozřejmě hranice nerespektuje,“ řekl v pořadu 360° Pavlíny Wolfové Zika. Za další možný rizikový faktor označil větší setkávání osob ve vnitřních prostorách. „Demonstracím či oslavám odborníci velkou váhu nepřikládají, naopak problém vidí v tom, že se lidé s příchodem podzimu více potkávají v interiéru,“ dodal Zika.

Nelíbí se nám to!

Opětovného lockdownu se obává například manažer restaurace v Richmondu. „Netuším, jestli tohle znovu můžeme finančně přežít. Zaměstnanci se nám akorát vrátili a my teď mnohým z nich musíme říct, že na ně nemáme peníze,“ uvedl Derrick Washington. Rozezlení jsou i obyvatelé Utahu. Desítky z nich přišly protestovat přímo k domu guvernéra a do megafonu pokřikovali: „Nelíbí se nám to!“

Zastupitelé jednotlivých států z nepokojů a obecného odporu k opatřením částečně viní prezidenta Donalda Trumpa, který by podle nich měl vyhlásit celonárodní karanténu. Prezident však tvrdí, že podle některých odhadů by je celonárodní karanténa denně stála 50 miliard dolarů a stovky pracovních míst. „Karanténu tedy nevyhlásíme, já ji nevyhlásím,“ řekl americký prezident Donald Trump.

„Jeho důvod byl zatím ekonomický, to znamená, že nechce, aby Amerika upadla do ještě významnější recese. Nyní máme přechodné období a spíš bude záviset na tom, jak se bude chovat nová vláda a jakým způsobem ta současná odejde,“ uvedl Zika v reakci na Trumpovo prohlášení. Podle něj je důležité brát ohled na regionální rozdíly. „Zatímco situace v New Yorku je slušná a život se skoro vrátil do běžných kolejí, ve střední části USA je to mnohem horší. Proto bude těžké uhlídat, aby v jednom státě pandemie nevypukla ve chvíli, kdy ve druhém bude situace dobrá,“ dodal Zika.

Vše vyřeší vakcína

Řešení pandemie vidí Trump ve vakcíně. Americká společnost Moderna v pondělí oznámila, že očkovací látka, kterou testuje, má účinnost téměř 95 procent. Jde o vyšší hodnotu, než se předpokládalo. K nové vakcíně se podle Ziky upírá i část americké populace, vidí v ní totiž příslib návratu k normálnímu životu.

Obdobně optimistická byla minulý týden i firma Pfizer. Obě společnosti chtějí ještě v tomto roce na americký trh dodat desítky milionů dávek. „Doufáme, že v příštím roce už zvládneme vyrobit kolem pěti set milionů až jedné miliardy dávek. V boji s pandemií je to skutečně historický milník,“ uvedl šéf Moderny Stephen Hoge. Distribuce vakcíny ale už půjde za novým šéfem Bílého domu Joem Bidenem, který by měl do úřadu nastoupit 20. ledna.

Tagy: