Zkáza v Oděse. Rusové spustili mohutný raketový útok, zpustošili obytnou čtvrť

Rusko v sobotu podniklo raketový útok na severoukrajinské město Černihiv, který si vyžádal nejméně sedm životů. Dalších 90 osob utrpělo zranění.

Ukrajinský voják, který přišel o nohu, se vrátil na frontu

Rusové zaútočili na Oděsu nadzvukovými protilodními raketami typu Oniks. Podle informací ukrajinské armády zasáhly střely obytnou část města a sklad obilí poblíž přístavu. Washington vyhostil dva ruské diplomaty v reakci na tentýž krok Moskvy. Orbán dal najevo pochyby o vstupu Ukrajiny do EU, Unii pro to podle něj chybí strategie. Ruský útok v Charkově zabil dítě a jeho babičku, na místě bylo téměř 30 zraněných.

Rusové zaútočili na Oděsu nadzvukovými protilodními raketami Oniks, které byly vypáleny z pobřežního raketového systému Bastion na okupovaném Krymu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Znetvořená těla a útok během pohřbu. Reportér CNN na Ukrajině navštívil místo zkázy

„Střely zasáhly budovu penzionu v rekreační oblasti a sklad obilí v přístavní infrastruktuře. Úlomky střely a tlaková vlna způsobily požár v garážovém družstvu a poškodily několik bytových domů. Nebyly hlášeny žádné oběti,“ uvedly Jižní obranné síly na svém Facebooku.

‼️Вночі ворог атакував Одещину надзвуковими протикорабельними ракетами типу "Онікс', випущеними з берегового ракетного...

Posted by Оперативне командування "Південь"/Operational Command “South” on Friday, October 6, 2023

Podle informací šéfa Oděské oblastní vojenské správy Oleha Kipera byli při útoku zraněni střepy čtyři lidé. Informoval o tom na svém Telegramu a dodal, že zraněným byla poskytnuta lékařská pomoc.

Spojené státy vyhostily dvojici ruských diplomatů, oznámilo podle agentury Reuters americké ministerstvo zahraničí. Jde o reakci na tentýž krok Moskvy ze 14. září. Ruské úřady tehdy obvinily dva Američany z kontaktů s Rusem R. Šonovem „obviněným z tajné spolupráce s cizím státem“. Washington toto rozhodnutí označil za neopodstatněné.

„Americké ministerstvo zahraničí nebude tolerovat opakující se šikanu svých diplomatů ze strany ruské vlády... nepřijatelné kroky Moskvy vůči našemu personálu budou mít následky,“ uvedl mluvčí amerického úřadu podle Reuters.

Při pátečním ruském raketovém útoku na centrum Charkova zemřeli nejméně dva lidé, včetně desetiletého chlapce. Druhou obětí je jeho babička. Těla obou našli záchranáři pod troskami jejich zničeného domu, uvedla na sociální síti Telegram kancelář ukrajinského generálního prokurátora. Útok soudě podle fotografií z místa způsobil ve městě rozsáhlé škody. Podle policie Rusové pravděpodobně na město vypálili dvě balistické rakety Iskander.

Zraněných po útoku je 28, sdělil šéf Charkovské správy Oleh Syněhubov. Mezi zraněnými je ani ne roční dítě, bratr zemřelého desetiletého chlapce. Na místě dál pokračuje rozebírání sutin. Rodině vyjádřil upřímnou soustrast prezident Volodymyr Zelenskyj.

Tagy:
válka Moskva Ukrajina Evropská unie on-line USA Rusko Charkov Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Washington, D.C. ruská invaze na Ukrajinu