Zkuste si vypěstovat vlastní jahůdky a jahody ze semen. Je čas na výsev

Všichni pěstitelé moc dobře vědí, že velkoplodé jahody se množí odnožemi. Ale jak je to u jahod měsíčních? Ty neodnožují, a proto si je musíme vypěstovat ze semen. Je to velmi snadné, osivo je běžně v obchodech a vypěstovat si pár sazeniček zvládne každý.

Měsíční jahody, nebo také jahůdky dětství, patří k nejoblíbenějšímu ovoci na zahrádce, které vyhledávají především děti. Jsou vhodné na okraje záhonů, kolem cestiček, do dětských zahrádek, ale mnohdy i jako doplněk bylinkových výsadeb.

Měsíční jahodník byl nalezen jako mutace již v roce 1760 v podhůří Alp. Nejdříve byl pěstován ve francouzských zahradách, později se rozšířil do Itálie, Anglie a Německa a dále do střední Evropy. Plodí od června do zámrazu. V listině povolených odrůd je zapsána jen jedna červená odrůda: Rujana, registrovaná již v roce 1954. Plody jsou poměrně malé, variabilního tvaru s bílou nebo světle růžovou dužninou, bez dutiny. Chuť je sladce navinulá, aromatická, připomínající jahody lesní.

Měsíční jahody nemají zvláštní nároky na půdu a klima, rostou a plodí nejlépe na hlubších písčitohlinitých půdách s dobrou zásobou humusu. Doporučuje se pěstovat maximálně jako dvouletá kultura, protože v dalších letech plody výrazně zdrobňují. Pokud by si chtěl někdo vypěstovat měsíční jahůdky v barvě bílé, má možnost, nově v sortimentu je zařazena žodrůda Yellow Wonder.

Pěstování

Výsev provádíme v lednu až březnu. Nejlépe se zatím osvědčuje v domácích podmínkách následující postup: do keramické misky na dno dáme vrstvu keramzitu nebo štěrku jako drenáž. Pak přidáme výsevní substrát a na něj asi centimetr vysokou vrstvu agroperlitu. Důkladně zalijeme, až přebytečná voda vyteče do podmisky. Na vlhký agroperlit pak vysejeme semínka. Jsou drobná, tmavá a na bílém perlitu budou tedy dobře vidět. Zakryjeme sklem nebo igelitem a necháme klíčit. Nejvhodnější je teplota kolem 18 °C. Semena vyklíčí za 10 až 14 dní. Vrstva substrátu umožní snadné zakořenění. Pro další kultivaci je vhodná teplota 14–⁠15 °C. Asi po 3–⁠4 týdnech, kdy vytvoří pravé lístky, rostlinky rozsázíme po jedné do menších květináčků. V červenci je pak vysadíme na trvalé místo do řady na vzdálenost asi 30 cm. Bohatou úrodu přinesou příští rok. Vyzkoušejte pěstování jahod v pyramidě.

A teď mi dají určitě za pravdu všichni, kdo jahody pěstují, protože po sklizni posledních plodů přichází postesknutí: mít tak odrůdy stáleplodící, ale s velkými plody! Vidíte a podařilo se. Především díky holandským šlechtitelům je dnes na trhu několik odrůd právě takových jahod. Nejenže plodí celé léto, ale navíc se pěstují i jako okrasné nejlépe v závěsných nádobách, protože vytvářejí kaskádovité závěsy díky postupné tvorbě odnoží. Na všech se velmi brzy tvoří plody, které jsou velké a navíc výtečně chutnají. Mezi velkoplodé jahodníky s vynikajícími plody patří nově zařazené odrůdy v sortimentu – Grandian F1 a Delician F1.

Obě odrůdy se velmi dobře množí semeny, jsou silné a velice bujné. Při výsevu postupujeme shodně jako u jahod měsíčních. Pro zakořeňování by se měla teplota pohybovat mezi 16–⁠18 °C. Optimální teplota pro růst je 14–⁠16 °C, pro násadu květů a dobu kvetení je vhodná teplota 12–⁠14 °C. Doporučená velikost květináče je 12 cm. Nejvhodnější pěstební substrát má mít pH 6,0 a v závěru pěstování se doporučuje přihnojovat rostliny hnojivy se zvýšeným obsahem draslíku. Mladé semenáčky chráníme před přímým sluncem a přepichujeme je, až když mají tři pravé lístky, tj. asi čtyři týdny po vzejití. Přepichujeme do truhlíků, misek, hrnků nebo do pařeniště ve sponu 4×4 cm. Po dalších 4 týdnech znovu přepichujeme, nebo vysazujeme na připravený záhon do sponu 10×10 cm. Po zesílení jsou rostlinky schopné k přímé výsadbě.

Vypěstování sazeniček ze semen trvá asi tři měsíce. Při výsevu v červenci se vyvinou sazeničky vhodné k přezimování a k jarní výsadbě. Při jarním výsevu (leden–⁠únor) dopěstujeme semenáčky pro letní a podzimní výsadbu. Koncem května je možné vysévat do důkladně připravené volné půdy. Pěstovat můžeme v dobře větraných místnostech nebo venku na slunném místě.

Další zajímavou odrůdou množenou pomocí semen je odrůda Temtation. Osivo všech těchto odrůd je na našem trhu. Výhodou jahodníků pěstovaných generativně (tedy ze semen) je, že se vyznačují vynikajícím zdravotním stavem. Dávají kvalitní chuťově výtečné plody a jsou odolnější vůči houbovým chorobám.

Tagy: