Žluté se raději vyhněte, pomůže jiná barva. Prymula prozradil triky, jak vyzrát na komáry

Epidemiolog Roman Prymula o komárech v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS

Epidemiolog Roman Prymula o komárech

Komáři reagují na to, jaké signály barvy vysílají. Přitahuje je žlutá a odpuzuje naopak modrá. Řekl to v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS epidemiolog Roman Prymula. Krevní skupina podle něj nemá na kousnutí komára vliv, jako prevenci je dobré pravidelně doplňovat vitamín B, ten komárům „nevoní“.

Komáři vnímají různé spektrální barvy podle toho, jaké vysílají signály, řekl Prymula. „Barva, která komáry přitahuje, je žlutá. Je to pro ně signál, že mají klást vajíčka a tak si na ni přirozeně sedají. Obrácený efekt má barva modrá, ta jim dává signál, že mají vzlétnout a zmizet,“ dodal.

ČTĚTE TAKÉ: Klíšťata jsou extrémně aktivní, platí výstraha. Nevstupujte do lesů, doporučuje ČHMÚ

Proti komárům pomáhá podle Prymuly vitamín B, který je odpuzuje. „B komplex jim nevoní, a pokud ho používáme často a pravidelně, tak na nás nebudou létat. Kromě toho pomáhá i s klíšťaty, které se potom méně přisávají,“ vysvětlil. „Správná“ krevní skupina, která by lidi před kousnutím ochránila, je dle epidemiologa mýtus. „Komár není schopen diagnostikovat krevní skupinu. Myslím si, že své sací ústrojí nevytahuje jen proto, že krevní skupinou je například nula,“ sdělil.

Většinou je kousnutí komára nepříjemné, ale neohrožuje nás na životě. Postižené místo bychom měli dezinfikovat, radí Prymula. „Přisátí komára může způsobit drobnou lokální infekci, která není životně nebezpečná. Vlivem změny klimatu však může přenést i západonilskou horečku, na kterou v teplejších pásmech, kde se nachází například New York, umírají stovky lidí ročně,“ vysvětlil Prymula. „Příznaky západonilské horečky jsou podobné jako u chřipky, jakmile se dostane do dalšího stádia, kterým je zánět mozku, tak je neléčitelná,“ uzavřel.

Tagy: