Klíšťata jsou extrémně aktivní, platí výstraha. Nevstupujte do lesů, doporučuje ČHMÚ

Klíšťata mohou být velmi nebezpečná

Předpověď slibuje letní počasí

Aktivita klíšťat v Česku je v pondělí i v následujících dvou dnech na nejvyšším pátém stupni, varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Doporučil používat repelent a v listnatých a smíšených lesích nechodit mimo zpevněné cesty. Parazit může na člověka přenést lymskou boreliózu a klíšťovou encefalitidu.

Úroveň aktivity klíšťat ČHMÚ předpovídá na svém webu. „Na celém území Česka panuje mimořádné riziko napadení klíštětem,“ uvedl v pondělí na Twitteru. Předpověď na webu je na následující dva dny, meteorologové doporučují, aby lidé sledovali vývoj aktivity klíšťat i nadále.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT: Klíšťata v Česku útočí. Malé dceři ochrnul obličej, varuje matka před následky

ČHMÚ na svém webu upozorňuje, že typickým biotopem klíštěte jsou listnaté a smíšené lesy a porosty křovin s bylinným patrem, kde se udržuje optimální vlhkost po celý den. „Klíštěti se také daří na okrajích vodních toků a ploch, v parcích, zahradách a na neudržovaných pastvinách,“ píší meteorologové s tím, že výrazně méně klíšťat se vyskytuje v jehličnatých lesích, především jsou-li bez podrostu, a v kamenitém prostředí s minimem porostu. Klíšťatům také nesvědčí osluněná a výrazně suchá a holá místa. Podobně nevhodné jsou také trvale podmáčené biotopy.

Klíšťat mohou přenášet boreliózu nebo klíšťovou encefalitidu. Znamením, že se člověk nakazil boreliózou, může být červená skvrna s vybledlým středem kolem místa přisátí. Má ji ale jen zhruba polovina nakažených.

Borelióza způsobená bakteriemi se léčí antibiotiky, u virové klíšťové encefalitidy je možné jen mírnit příznaky. Těmi jsou u obou nemocí nejdříve únava, bolest hlavy a teplota. Ve druhé fázi boreliózy mohou být postiženy klouby, centrální nervový systém a někdy také srdce. U encefalitidy se mohou přidat prudké bolesti, vysoké horečky, dezorientace nebo ztuhnutí šíje. Encefalitida může mít i dlouhodobé následky včetně rizika úmrtí, protože virus napadá mozek a mozkové blány.

Pomoct může repelent i očkování

Zatímco proti encefalitidě se lidé mohou očkovat, v případě boreliózy taková možnost není. „Zkoušeli jsme vyvinout různé vakcíny proti borelióze, ale ty byly staženy, protože způsobovaly záněty kloubů. Její vývoj byl velmi komplikovaný, protože borelia je četný patogen, který má různé varianty,“ vysvětlil bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula ve vysílání CNN Prima NEWS. Dodal, že v případě encefalitidy dosahuje očkování asi 98procentní úspěšnosti v ochraně před nákazou a od 50 let výš je hrazeno.

Účinnou ochranou proti klíšťatům může být také repelent. Kromě klasických repelentů doporučuje bývalý ministr zdravotnictví také alternativní cestu. „Používají se i lidové cesty, například užívání vitamínu B complex, který klíšťatům docela vadí,“ uvedl Prymula. Zároveň popsal, co mají lidé dělat, pokud na sobě klíště objeví. „Optimální cesta je klíště vyviklat do několika stran. Obecně platí, že pokud ho uchopíme dobře, tak lze vyjmout,“ uvedl.

Boreliózou od klíštěte se podle předběžných údajů Státního zdravotního ústavu (SZÚ) letos do konce dubna nakazilo 416 lidí, loni ve stejném období lékaři zaznamenali 279 nemocných. Případů klíšťové encefalitidy bylo zhruba stejně, letos 13, loni 12.

Tagy: