Zneužívání dětí v Česku? Máme moc nízké tresty, shodli se experti v pořadu Terezie Tománkové

Za jednu z nejhorších věcí, co vůbec může člověk udělat – zneužít dítě – hrozí v Česku malé tresty a většina pachatelů dostane jen podmínku. I to řekli odborníci moderátorce Terezii Tománkové v dalším díle videopodcastu GENERACE DEPRESE, který řešil zneužívání a týrání dětí.

Je české právo nespravedlivé? Podle expertů ano. „Zneužívání dětí je bolavé místo české legislativy,“ říká europoslankyně Dita Charanzová. „Základem je bavit se o právech dítěte. Měly by se zvýšit tresty za zneužívání dětí. Maximální výše je jen 10 let, tresty se pohybují v rozmezí 2 až 10 let.“

Komu vaše dítě posílá nahé fotky? Podívejte se na předchozí díl GENERACE DEPRESE, který se věnoval právě tomuto tématu:

Ve většině případů ale dostanou pachatelé jen podmínky. „Pokud se podíváme na srovnatelné činy, je ta hranice velmi nízká. Musíme udělat vše pro to, aby se to změnilo,“ dodává Charanzová.

ČTĚTE TAKÉ: Pedofilové Meluzín a Piškot zneužili 39 dětí. Vše začalo nevinnou fotkou chlapců ve slipech

Zora Dušková, ředitelka Dětského krizového centra, zažívá ve své praxi ty nejdrastičtější příběhy. I ona nabádá k tomu, aby se vůči těmto násilníkům přitvrdilo. Ročně je zneužito tisíc dětí, ale to jde jen o případy, které jsou hlášené. Hodně z nich totiž zůstane v „rodinném kruhu“, cynicky řečeno.

„Riziko přichází ze strany nejbližších osob,“ popisuje Dušková. „To s sebou nese brzký nástup věku, 18 procent dětí je mladších šesti let. Traumata, kterým jsou vystavené, jsou opravdu hluboká a těžce devastující. Třicet procent dětí je zneužito penetrační formou. Tedy došlo ke styku. Pětinu naší klientely tvoří chlapci, na které se často velmi zapomíná,“ vypočítává.

Kateřina Lišková, ředitelka Linky bezpečí, upozorňuje na nejhorší moment — kdy si dítě uvědomí, že bylo obětí pedofila. Nemusí to totiž být hned… „Malé děti nevědí, že se to dít nemá, že to není norma. Na nás na Lince bezpečí se obracejí v době, kdy zjišťují, že to normální není. A když se s tím vyrovnávají, jedna z myšlenek je ,lepší tady nebýt‘.“

Jak poznat, že se něco děje? Jak to řešit? A měl by se radikálně změnit přístup českého práva k pedofilům? Poslechněte si další část videopodcastu GENERACE DEPRESE.

Tagy: