Maminka uhořela v autě, vylíčil mladý Ukrajinec pro CNN. Reportéra pak dojal představením

Teprve 15letý Andrij přišel při explozi o svoji maminku. Osudný okamžik popsal reportérovi CNN.

Ukrajinské děti bez rodičů

Ruská invaze na Ukrajinu si kromě vojenských cílů a ztrát vybírá svou daň i na obyčejných lidech. Mnoho ukrajinských měst je značně poškozeno, některá jsou v podstatě srovnána se zemí. Ve válce navíc zemřely i stovky civilistů. Mezi ně patří i matka 15letého Andrije. Ten pro CNN popsal okamžiky hrůzy, když explodovalo auto, ve kterém s maminkou jel. Sám přežil jen se štěstím.

„Sedli jsme si do auta a pamatuji si, že jsem se podíval na své hodinky a bylo 11 hodin. Vyrazili jsme, jeli jsme asi pět minut, okolo jsem viděl silnice, trávu, a o vteřinu později žlutý záblesk,“ popsal okamžiky těsně před výbuchem 15letý ukrajinský mladík.

S maminkou jeli autem u města Černigov. Není jasné, zda vůz zasáhla raketa či najelo na minu. „Pak si pamatuji, že jsem se probral na silnici. Viděl jsem rozbité auto a mámu. Byla ještě naživu. Hořelo jí oblečení, ale byla naživu,“ řekl Andrij reportérovi CNN, který jej navštívil v nemocnici ve Lvově. Sám přežil, ale jeho maminka nikoliv. „Po výbuchu ještě žila, ale pak na ní začalo hořet oblečení a uhořela,“ pokračoval mladý Ukrajinec.

Když se probral, začal se podle svých slov plazit od auta a ze silnice. Smrti unikl jen o vlásek, z exploze vyvázl se zlomenou nohou a klíční kostí. „Slyšel jsem výstřely. Ne ze zbraní, znělo to jako rakety. Vylezl jsem na nějaké schody a tam jsem se schoval. Pak jsem začal křičet, trvalo to asi několik minut,“ vyprávěl Andrij.

Krátce poté se na místo dostali místní obyvatelé, kteří slyšeli výbuch. Andrije vzali k sobě domů a zabalili ho do deky. „Když mě přivezli do nemocnice, snažil jsem se najít lidi z teritoriální obrany, abych našel tátu,“ popsal dále mladík.

Táta je na tom špatně, máma byla vždy radostná, říká mladík

Dodal, že jeho otce ztráta manželky velmi silně ranila. „Táta je na tom špatně, je to pro něj těžké. Zemřela mu žena a já se nemůžu bez berlí ani zvednout,“ řekl Andrij.

Nejprve řekl, že jemu ztráta maminky nejspíš ještě úplně nedochází. Poté se ho ovšem reportér CNN zeptal, zda si přeje něco vzkázat světu o své mamince. V ten okamžik Andrij emotivní okamžik neunesl a rozplakal se. „Chci, aby svět věděl, že moje máma byla radostná a krásná žena. Vždycky měla ráda, když bylo všude uklizeno a byl pořádek. Bez ní je to pro mě a pro tátu těžké,“ řekl Andrij poté, co mu reportér nabídl kapesník, aby si utřel slzy.

Ačkoliv je Černigov aktuálně poničený a ostřelovaný ruskými vojsky a Andrij zde přišel o svoji maminku, stejně má v plánu se sem vrátit. „Až válka skončí, chci se vrátit do svého města. Chci ho obnovit, protože je to moje město. Strávil jsem v něm celý život a je hrozně těžké vidět, co se z něj stalo,“ uvedl už odhodlaně Andrij.

Na závěr rozhovoru pro CNN se reportérovi svěřil, že k úniku od mimořádně těžké a smutné reality mu pomáhá hra na kytaru. Na tu poté i zahrál.

Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva uvedl, že od začátku ruské invaze na Ukrajinu zemřelo nejméně 1035 civilistů a dalších 1650 bylo zraněno. Podle čtvrtečního sdělení ukrajinské generální prokuratury bylo při ruské agresi zabito 128 dětí a 172 utrpělo zranění.

Tagy: