Ústa místo nástrojů na zpracování kuřete
Továrna v thajském městě Nong Khai si s hygienou skutečně nelámala hlavu. Vedoucí fabriky zaměstnancům zakázali používat ke zpracování kuřat nástroje a nutili je vypomáhat si ústy. Jednoduše proto, že tento druh zpracování je prý pětkrát rychlejší, uvedl Daily Mail.
Dle předpisů mají dělníci při porcování a čištění masa používat konkrétní stanovené nástroje. Vedoucí thajské továrny, která se zabývá zpracováním a distribucí kuřecího masa, si řekli, že určitě existuje způsob, jak zaměstnance zrychlit. Nařídili jim tedy, aby například kuřecí nohy zbavovali kůže pomocí úst.
O místních pracovních metodách se hygienici dozvěděli při běžné kontrole. Zděšení úředníci si nedodržování hygienických standardů natočili na kameru a video zveřejnili. V tom je vidět, jak zaměstnanci za použití zubů odstraňují kůži z kuřecích nohou a zbytky plivou pod sebe. Po tomto procesu šly části ,,očištěných‘‘ kuřat do prodeje. Z toho plynou možná zdravotní rizika pro zaměstnance, jelikož se jedná o syrové maso, ale také pro zákazníky, kteří si ,,ocucané‘‘ maso koupí.
Místní lékař Daily Mailu sdělil: ,,Existuje mnoho choroboplodných zárodků, které by se mohly z masa do úst zaměstnanců dostat, nebo se naopak z úst přenést na maso. Slinami se také přenáší nakažlivé nemoci včetně chřipky, oparu či hepatitidy A a B.‘‘
Majitel továrny, která denně prodá více než 500 kilogramů kůže, byl hygieniky podle Daily Mailu o hygienických standardech poučen a slíbil, že pracovní metody okamžitě změní. Dokud nebudou pracovníci umět zpracovávat kuřata pomocí kleští, továrna zůstane uzavřena. Hygienické kontroly nyní probíhají ve většině thajských továren na zpracování potravin a masa.