Putinova odpověď na sankce: Plyn Evropě prodáme už jen za rubly. Eura a dolary si nechte

Plynovod Nord Stream 1, který vede ruský plyn do Evropy.

Vývoj války na Ukrajině (23.3.2022)

Rusko už za plyn určený pro Evropu nebude brát eura ani dolary, platby se chystá požadovat v rublech. Oznámil to ve středu prezident Vladimir Putin. Opatření se podle něj týká zemí, které Rusko nepovažuje za přátelské a které proti Rusku zavádějí tvrdé ekonomické sankce. Státní plynárenský gigant Gazprom dostal nařízeno, aby tímto způsobem upravil dodavatelské smlouvy. Rusko dodává plyn i do České republiky. Německý ministr hospodářství Robert Habeck uvedl, že ruský požadavek představuje porušení smlouvy.

Dodávat plyn Moskva hodlá i nadále podle plánu, změny se dotknou pouze měny pro účely zúčtování plateb, upřesnil prezident. Zdůraznil, že zmrazení ruských aktiv na Západě v odvetě za invazi na Ukrajinu zničilo vzájemnou důvěru. Centrální banka a ruská vláda nyní mají týden na to, aby určily způsoby přechodu z plateb v cizích měnách na platby v rublech, řekl Putin.

„Nemyslím si, že by toto opatření nutně muselo ohrozit plynulost dodávek do Evropy. Mělo by pomoci ruské centrální bance získat přímo dolary či eura v plném množství, nikoli zprostředkovaně od státního podniku Gazprom. Evropští odběratelé by díky tomu u ní museli nakupovat rubly, což by mohlo mít pozitivní vliv na posilování ruské měny,“ řekl analytik plynárenství EGÚ Brno Michal Kocůrek.

České dodavatele nové opatření neohrozí

Že opatření neohrozí dodávky, uvedli i čeští dodavatelé plynu. „Plyn pro naše zákazníky nakupujeme na evropských velkoobchodních trzích, primárně přes MVM CEEnergy CZ a RWE Supply and Trading,“ uvedl mluvčí Innogy Pavel Grochál. Také Pražská plynárenská nakupuje většinu svých dodávek primárně na virtuálních prodejních bodech od různých velkých energetických dodavatelů. „Přímo od Gazpromu, respektive Ruska, nenakupuje nic,“ řekl mluvčí Miroslav Vránek.

Většina globálních komoditních transakcí se nyní uskutečňuje v dolarech a eurech a podle listu The Wall Street Journal není jasné, jak by Rusko mohlo velké zákazníky přimět ke změně. Získávání rublů by pro západní podniky mohlo být obtížné, protože obchodování s ruskou měnou zasáhly západní sankce i ruská opatření k omezení pohybu kapitálu, upozorňuje list na svých webových stránkách.

Analytik Timothy Ash ze společnosti BlueBay Asset Management uvedl, že ruský prezident se snaží přimět západní země k transakcím s ruskou centrální bankou, na kterou uvalily sankce. „Pouze to ale zkomplikuje transakce s Ruskem při dodávkách energie. Jenom to zrychlí odchod od ruské energie,“ dodal. Podle analytika Jasona Tuveye ze společnosti Capital Economics je důvodem opatření pravděpodobně snaha podpořit rubl a snížit závislost Ruska na západní finanční infrastruktuře.

Brusel se chystá koordinovat společné nákupy

Důvěru k Rusku ztratily i evropské státy. Některé z nich požadují, aby Evropská unie plyn z Ruska odebírat přestala, například Německo je ale proti. Současně evropské státy hledají nové dodavatele. Spojené státy už dovoz ruského plynu zakázaly.

Brusel se chystá koordinovat společné nákupy plynu jménem členských států EU s cílem posílit energetickou bezpečnost kontinentu a snížit jeho závislost na Rusku. EU připravuje povinné plnění plynových zásobníků a společné nákupy plynu.

Rubl po začátku invaze prudce oslabil, k euru i dolaru odepsal desítky procent. Středeční oznámení ale ruskou měnu prudce posílilo, odpoledne stál dolar zhruba 100 rublů, zatímco ještě ráno se kurz pohyboval kolem 105 rublů. Krátce po zahájení invaze stál dolar i více než 130 rublů, před invazí méně než 80 rublů.

Tagy: